PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 525 |

Tytuł artykułu

Ocena morfologiczna, chemiczna i sensoryczna owoców mrozoodpornych pnączy z rodzaju Actinidia

Warianty tytułu

EN
Morphological, chemical and sensory analysis of the fruits in frost-resistant Actinidia

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Ozdobne pnącza z rodzaju Actinidia wytwarzają smaczne i wartościowe owoce. W latach 2004-2005 w Katedrze Roślin Ozdobnych SGGW w Warszawie przeprowadzono analizę składu chemicznego, ocenę morfologiczną i ocenę sensoryczną jakości i intensywności smaku owoców sześciu mrozoodpornych gatunków i odmian Actinidia. Oznaczano zawartość: cukrów ogólnych, karotenoidów, antocyjanów, chlorofilu a i b, śluzu, kwasu askorbinowego, polifenolokwasów oraz kwasowość ogólną. Owoce różniły się barwą skórki, od zielonej u odmiany ‛Ambrosia’ i ‛Melan’ do czerwonej u A. purpurea. Średnia masa owoców wahała się od 6,38 g do 16,86 g. Stwierdzono istotne różnice w chemicznym składzie owoców. Najwyższą kwasowość (1,53%), zawartość śluzu (127,1 mg‧g⁻¹ s.m) i kwasu askorbinowego (5,09 mg‧g⁻¹ s.m.) stwierdzono u odmiany ‘Ananasnaya’. Najwięcej polifenolokwasów miała odmiana ‘Melan’ (4,66 mg‧g⁻¹ s.m.), a antocyjanów A. purpurea (35,2 mg‧g⁻¹ s.m.). Nie stwierdzono różnic w zawartości karotenoidów i cukrów ogólnych. Ocena sensoryczna intensywności i jakości smaku owoców wykazała, że najsmaczniejsze owoce mają odmiany ‘Melan’, ‘Weiki’ i ‛Ananasnaya’ . Za najkwaśniejsze uznano owoce odmiany ‘Ambrosia’ i A. purpurea.
EN
Actinidia is a decorative plant, cultivated also because of its tasty and nutritious fruits. In 2004-2005 in Department of Ornamental Plants, Warsaw Agricultural University the analysis of chemical composition of fruit was performed in 6 frost-resistant species and cultivars of Actinidia. The content of total sugars, carotenoids, anthocyanins, chlorophyll a and b, mucus, ascorbic acid, polyphenolic acids and acidity were determined. Also morphological analysis of fruits and sensory assessment of their taste were performed. The peel colour was different -from green in cvs. ‘Ambrosia’ and ‘Melan’ to red in A. purpurea. The average fruit mass ranged from 6.38 to 16.86 g. Fruits of the examined taxa differed in their chemical composition. The highest acidity (1.53%), mucus content (127.1 mg‧g⁻¹ DM) and ascorbic acid content (5.05 mg‧g⁻¹ DM) were found in cv. ‛Ananasnaya’, the highest polyphenolic acid content - in cv. ‘Melan’ (4.66 mg‧g⁻¹ DM) and the highest anthocyanin content in A. purpurea (35.2 mg‧g⁻¹ DM). No differences were found in carotenoids and total sugar content. Sensory analysis of the intensity and quality of fruit taste revealed that fruits of ‘Melan’, ‘Weiki’ and cv. ‛Ananasnaya’ are the most tasty, while the most sour fruits are those of cv. ’Ambrosia’ and A purpurea.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

525

Opis fizyczny

s.293-299,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Roślin Ozdobnych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
autor
  • Katedra Roślin Ozdobnych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa

Bibliografia

  • Baryłko-Pikielna N. 1975. Zarys analizy sensorycznej żywności. WNT, Warszawa: 483 ss.
  • Boyes S., Strubi P., Marsh H. 1997. Sugar and organic acid analysis of Actinidia arguta and rootstock-scion combinations of Actinidia arguta. Lebensmittel-Wissenschaft und Technologie 30: 390-397.
  • Dubois M., Gilles K.A., Hamilton J.P., Rebers PA., Smith F. 1956. Colorymetric method for determination of sugars and related substances. Analyt. Chem. 28: 350-356.
  • Elbanowska A., Napierała A. 1989. Antocyjany w owocach Aronia melanocarpa. Herba Polonica 35(4): 188-189.
  • Ferguson A.R. 1996. Kiwifriut (Actinidia). Kiwifriut Enthusiasts Journal 6: 123-146.
  • Farmakopea Polska VI 2002. Towarzystwo Farmaceutyczne Warszawa: 150-151.
  • Ferguson A.R., MacRae E.A. 1991. Vitamin C in Actinidia. Acta Horticulturae 297: 481-487.
  • Kawecki Z., Bieniek A., Tomaszewska Z., Piotrowicz-Cieślak A.J., Stany V. 2001. Plonowanie, morfologia i skład chemiczny owoców kilku odmian aktinidii ostrolistnej (Actinidia arguta Sieb. et Planch). Zeszyty Nauk. Inst Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach 9: 283-288.
  • Lichtenthaler H.K., Wellburn A.R. 1983. Determination of total carotenoids and chlorophylls a and b of leaf extracts in different solvents. Biochemical Society Transaction 603: 591-592.
  • Nishiyama I., Yamashita Y., Yamanaka M., Shimohashi A., Fukuda T., Oota T. 2004. Varietal dofference in vitamin C content in the fruit of kiwifruit and other Actinidia species. J. Agric. Food Chem. 52: 5472-5475.
  • Okamoto G., Goto S. 2005. Juice constituents in Actinidia arguta fruits produced in Shinjo, Okayama. Scientific Reports of the Faculty of Agriculture Okayama University 94: 9-13.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-dc04f6f2-cd10-41c3-8265-ec87666f5440
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.