PL
Ozdobne pnącza z rodzaju Actinidia wytwarzają smaczne i wartościowe owoce. W latach 2004-2005 w Katedrze Roślin Ozdobnych SGGW w Warszawie przeprowadzono analizę składu chemicznego, ocenę morfologiczną i ocenę sensoryczną jakości i intensywności smaku owoców sześciu mrozoodpornych gatunków i odmian Actinidia. Oznaczano zawartość: cukrów ogólnych, karotenoidów, antocyjanów, chlorofilu a i b, śluzu, kwasu askorbinowego, polifenolokwasów oraz kwasowość ogólną. Owoce różniły się barwą skórki, od zielonej u odmiany ‛Ambrosia’ i ‛Melan’ do czerwonej u A. purpurea. Średnia masa owoców wahała się od 6,38 g do 16,86 g. Stwierdzono istotne różnice w chemicznym składzie owoców. Najwyższą kwasowość (1,53%), zawartość śluzu (127,1 mg‧g⁻¹ s.m) i kwasu askorbinowego (5,09 mg‧g⁻¹ s.m.) stwierdzono u odmiany ‘Ananasnaya’. Najwięcej polifenolokwasów miała odmiana ‘Melan’ (4,66 mg‧g⁻¹ s.m.), a antocyjanów A. purpurea (35,2 mg‧g⁻¹ s.m.). Nie stwierdzono różnic w zawartości karotenoidów i cukrów ogólnych. Ocena sensoryczna intensywności i jakości smaku owoców wykazała, że najsmaczniejsze owoce mają odmiany ‘Melan’, ‘Weiki’ i ‛Ananasnaya’ . Za najkwaśniejsze uznano owoce odmiany ‘Ambrosia’ i A. purpurea.
EN
Actinidia is a decorative plant, cultivated also because of its tasty and nutritious fruits. In 2004-2005 in Department of Ornamental Plants, Warsaw Agricultural University the analysis of chemical composition of fruit was performed in 6 frost-resistant species and cultivars of Actinidia. The content of total sugars, carotenoids, anthocyanins, chlorophyll a and b, mucus, ascorbic acid, polyphenolic acids and acidity were determined. Also morphological analysis of fruits and sensory assessment of their taste were performed. The peel colour was different -from green in cvs. ‘Ambrosia’ and ‘Melan’ to red in A. purpurea. The average fruit mass ranged from 6.38 to 16.86 g. Fruits of the examined taxa differed in their chemical composition. The highest acidity (1.53%), mucus content (127.1 mg‧g⁻¹ DM) and ascorbic acid content (5.05 mg‧g⁻¹ DM) were found in cv. ‛Ananasnaya’, the highest polyphenolic acid content - in cv. ‘Melan’ (4.66 mg‧g⁻¹ DM) and the highest anthocyanin content in A. purpurea (35.2 mg‧g⁻¹ DM). No differences were found in carotenoids and total sugar content. Sensory analysis of the intensity and quality of fruit taste revealed that fruits of ‘Melan’, ‘Weiki’ and cv. ‛Ananasnaya’ are the most tasty, while the most sour fruits are those of cv. ’Ambrosia’ and A purpurea.