PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 08 | 1 |
Tytuł artykułu

Koszty produkcji wieprzowiny w wybranych krajach UE

Autorzy
Warianty tytułu
EN
Pork costs of production in selected EU countries
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem badań było określenie kosztów produkcji wieprzowiny w wybranych krajach Unii Europejskiej. Analizą objęto koszty stale i zmienne chowu trzody chlewnej w 2003 roku. Z badań wynika, że we wszystkich krajach w strukturze kosztów produkcji wieprzowiny dominowały pasze. Najniższe koszty pozyskania tego gatunku mięsa odnotowano w Hiszpanii. Producenci wieprzowiny w tym kraju należą do bezkonkurencyjnych w Europie. Najwyższe koszty produkcji wieprzowiny wystąpiły we Włoszech, Wielkiej Brytanii i Austrii.
EN
The aim of researches was to estimate the costs of pork production in selected EU countries. Analysis was made variable and fixed costs of pigs breeding in 2003 year. Researches show that feed predominated in structure costs of pork production in all countries. The lowest costs were in Spanish. There is the most competitive sector of pork in Europe. The highest costs of pork production were in Italy, Great Britain and Austria.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
08
Numer
1
Opis fizyczny
s.204-207,wykr.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Ekonomiki i Organizacji Gospodarstw Rolniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
Bibliografia
  • Faostata. 2004: http://faostat.fao.org
  • Fowler T. 2004: 2003 pig cost of production in selected EU countries, http://www.bpex.org
  • Livestock and Poultry. 2005: World Markets and Trade, http://www.fas.usda.gov
  • Okularczyk S., Marciniak M., Sowula-Skrzyńska E., Tyburcy A. 1996: Czynniki struktury kosztów produkcji zwierzęcej w warunkach polskich. [W:] Możliwości obniżenia kosztów produkcji zwierzęcej. Materiały konferencyjne. Instytut Zootechniki, Balice 19-28.
  • Pejsak Z. 2005: Sytuacja na światowym i europejskim rynku żywca wieprzowego z uwzględnieniem pozycji Polski. Wymogi prawne w zakresie ochrony środowiska w produkcji trzody chlewnej. [W:] Prowadzenie i rozwój gospodarstw specjalizujących się w produkcji żywca wieprzowego w aspekcie racjonalizacji wykorzystania podstawowych czynników produkcji i zgodnie z wymogami UE. Poznań, 5-18.
  • Rasmussen J. 2005: Production costs in International pig production, http://www.gov.mb.ca.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-d344b0b3-4031-4621-89ac-bffd3cbd30c3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.