PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 08 | 3 |
Tytuł artykułu

Zmiany poziomu konsumpcji żywności w gospodarstwach domowych rolników w latach 1995-2004

Warianty tytułu
EN
Changes of food consumption of farmers households in years 1995-2004
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W artykule przedstawiono analizę konsumpcji w gospodarstwach domowych rolników i pracowników w latach 1995-2004. Zmiany konsumpcji zaprezentowano w ujęciu ilościowym i jakościowym, również z uwzględnieniem wartości odżywczej diety.
EN
The article presents the analysis of food consumption. The level and quality of food consumption in farmers households and company-employed were compared. The nutritive value of diet also was showed.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
08
Numer
3
Opis fizyczny
s.110-114,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Gospodarki Turystycznej, ALMAMER Wyższa Szkoła Ekonomiczna w Warszawie, ul.Wolska 45, 01-201 Warszawa
Bibliografia
  • Berger S., Konopka J., Kowrygo B., Ludwicka M., Świstak E. 1992: Ocena spożycia żywności w pierwszych latach transformacji gospodarki w kierunku gospodarki rynkowej. IŻCz SGGW, Warszawa.
  • Cichon R., Wądołowska L. 2000: Składniki odżywcze. Podstawy nauki o żywności. PWN, Warszawa.
  • Dąbrowska A. 2000: Konsumpcja usług w polskich gospodarstwach domowych w latach dziewięćdziesiątych. IRWiK, Warszawa.
  • Gulbicka B. 2000: Wyżywienie polskiego społeczeństwa w ostatniej dekadzie XX wieku. IERiGŻ, Warszawa.
  • Hryniewiecki L. 1992: Składniki pokarmowe. Dietetyka. PZWL, Warszawa.
  • Jeszka J., Kołłajtis-Dołowy A. 2000: Planowanie żywienia człowieka. Podstawy nauk o żywieniu. PWN, Warszawa.
  • Kowrygo B. 2000: Studium wpływu gospodarki rynkowej na sferę żywności i żywienia w Polsce. SGGW, Warszawa.
  • Kozłowska-Wojciechowska M. 1996: Zasady racjonalnego żywienia. Nowa Medycyna, nr 21, 5-8.
  • Poczta W., Michota-Katulska E. 2006: Zmiany poziomu konsumpcji w gospodarstwach domowych rolników w warunkach gospodarki rynkowej. AR, Poznań.
  • Sekuła W. 2006: Spożycie artykułów żywnościowych. Warunki życia ludności w 2004 r. GUS, Warszawa.
  • Słaby T. 2006: Konsumpcja elit ekonomicznych w Polsce - ujęcie empiryczne. SGH, Warszawa.
  • Sustainable Consumption. 2001: Sector Case Study Series. Households Food Consumption: Trends, Environmental Impact and Policy Responses 2001. www. ENV/EPOC/WPNEP/(2001)13/FINAL Ziemlański S. 1998: Zalecenia żywieniowe dla ludności w Polsce. IŻŻ, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-c8bb50b6-cec2-4c4b-ab3d-8178cab8fb7f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.