PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 08 | 2 |

Tytuł artykułu

Charakterystyka tłuszczów z polskich odmian i rodów owsa

Warianty tytułu

EN
The characteristics of fats from Polish strains and varieties of oats

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Obserwowany w ostatnich latach wzrost zainteresowania owsem spowodowany jest jego składem nie spotykanym u innych zbóż, który charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu, błonnika i popiołu. Wykonano oznaczenia zawartości tłuszczu, podstawowych liczb tłuszczowych oraz profil kwasów tłuszczowych. Średnia zawartość tłuszczu w badanym owsie wynosiła 7,46%, przy czym najwyższą zawartość tłuszczu osiągnął owies nieoplewiony Akt - 9,88%. Udział nienasyconych kwasów tłuszczowych wynosił średnio około 80%, dominującym był kwas oleinowy (średnio 39,05%), kwasu linolowego było średnio 37,74%, a linolenowego 1,77%. Spośród oznaczonych wskaźników, liczba kwasowa i nadtlenkowa miały wielokrotnie wyższe wartości, pozostałe miały zbliżone wartości jak u porównawczych olejów jadalnych.
EN
There is a growing attention about oat, due to its unusual chemical composition. It should be mentioned the highest level of fat, fiber and ash between all cereals, and also very interesting composition of protein. The following analyses were performed: fat content, fatty acid profile and so called fatty constants. Among all investigated oats, the highest level of lipids was spotted in naked oat variety Akt. Oať s lipid contains important numbers of unsaturated compounds; among investigated factors only FFA and POV had the higher value, the rest was similar values to comparable edible oils. Obtained results confirmed the results have done so far, and indicated the direction of the next researches.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

2

Opis fizyczny

s.22-31,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Technologii Węglowodanów, Akademia Rolnicza w Krakowie, al.29 Listopada 46, 31-425 Kraków
autor

Bibliografia

  • [1] Bednarski W., Lewandowska M., Zadernowski R.: Skład oraz próba biologicznej modyfikacji tłuszcu z owsa. Tłuszcze Jadalne, 23, 1985, 1.
  • [2] Branson C.V., Frey K.I.: Recurrent Selection for Groat Oil Content in Oat. Crop Sei., 29, 1989, 1382.
  • [3] Brown C.M., Craddock J.C.: Oil Content and Groat Weight of Entries in the World Oat Collection. Crop Science, 12, 1572, 514.
  • [4] Budsławski I., Drabent Z.: Metody analizy żywności, WNT Warszawa 1972.
  • [5] Folch J., Lees M., Sloane Stanley G.M.: A simple method for isolation and purification of total lipids from animal tissues, J. Biol. Chem., 226, 1957, 497.
  • [6] Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska J.: Podstawy analizy żywności. Skrypt do ćwiczeń. Wyd. AR w Krakowie, Kraków 1999.
  • [7] Frey K.I., Hammond E.G.: Genetics, Characteristics and Utilization of Oil in Caryopses of Oat Species. J. of the American Oil Chemists'Society, 52, 1975, 358.
  • [8] Gąsiorowski H.: Owies - chemia i technologia. PWRiL, Poznań 1995.
  • [9] Gąsiorowski H.: Wartość użytkowa owsa nagiego, Przegl. Zboż.-Młyn., 7,2000,14.
  • [10] Gąsiorowski H., Klockiewicz-Kamińska E., Chalcarz A., Górecka D.: Charakterystyka polskiego owsa. cz. 1. Przegl. Zboż.-Młyn., 4, 1997, 23.
  • [11] Gąsiorowski H., Urbanowicz M.: Owies - roślina XXI wieku. Cz. III. Tłuszcze, węglowodany. Przegl. Zboż.-Młyn., 4, 1992, 2.
  • [12] Kawka A.: Lipidy ziarna owsa - zawartość, rozmieszczenie i skład frakcyjny. Postępy Nauk Rolniczych, 1, 1996, 65.
  • [13] Konopka I., Rotkiewicz D.: Jakość technologiczna ziarna pszenicy przechowywanej w warunkach wysokiej wilgotności. Przegl. Zboż.-Młyn., 5, 1999, 8.
  • [14] Nechaev A.B., Lapshina G.E., Shvartsman M.I., Terent' eva G.N.: The Interrelationships Between Lipolytic Enzymes and Quality of Fat in Oat Grains During Storage. Izvestiya Vysshikh Uchebnykh Zavedenii Pishchevaya Tekhnologiya, 4, 1972, 68.
  • [15] PN-ISO 3960: 1996: Oznaczanie zawartoœci nadtlenków.
  • [16] PN-60/ A-86921: Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie liczby kwasowej.
  • [17] Pociej J.: Statystyka matematyczna. Działy wybrane. Zakład Graficzny Politechniki Krakowskiej w Krakowie, Kraków 1986.
  • [18] Youngs V.L., Puskulcu M., Smith R.R.: Oat Lipids Composition and Distribution of Lipid Components in Two Oat Cultivars Cereal Chemistry, 54, 1977, 803.
  • [19] Welch R.W., Leggett I.M.: Nitrogen Content, Oil Content and Oil Composition of Oat Cultivars (A. Sativa) and Wild Avena Species in Relation to Nitrogen Fertility, Yield and Partitioning of Assimilates. J. of Cereal Sei., 26, 1997, 105.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-c50b4d80-b471-4f0f-8d2d-5c7ae407d73e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.