PL
Obserwowany w ostatnich latach wzrost zainteresowania owsem spowodowany jest jego składem nie spotykanym u innych zbóż, który charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu, błonnika i popiołu. Wykonano oznaczenia zawartości tłuszczu, podstawowych liczb tłuszczowych oraz profil kwasów tłuszczowych. Średnia zawartość tłuszczu w badanym owsie wynosiła 7,46%, przy czym najwyższą zawartość tłuszczu osiągnął owies nieoplewiony Akt - 9,88%. Udział nienasyconych kwasów tłuszczowych wynosił średnio około 80%, dominującym był kwas oleinowy (średnio 39,05%), kwasu linolowego było średnio 37,74%, a linolenowego 1,77%. Spośród oznaczonych wskaźników, liczba kwasowa i nadtlenkowa miały wielokrotnie wyższe wartości, pozostałe miały zbliżone wartości jak u porównawczych olejów jadalnych.
EN
There is a growing attention about oat, due to its unusual chemical composition. It should be mentioned the highest level of fat, fiber and ash between all cereals, and also very interesting composition of protein. The following analyses were performed: fat content, fatty acid profile and so called fatty constants. Among all investigated oats, the highest level of lipids was spotted in naked oat variety Akt. Oať s lipid contains important numbers of unsaturated compounds; among investigated factors only FFA and POV had the higher value, the rest was similar values to comparable edible oils. Obtained results confirmed the results have done so far, and indicated the direction of the next researches.