PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 37 | 3 |

Tytuł artykułu

Żywienie w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Nutrition in prevention and treatment of lipid disorders

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Spośród czynników żywieniowych największe znaczenie dla stężenia cholesterolu LDL (LDL-chol) ma skład kwasów tłuszczowych. Nasycone kwasy tłuszczowe (SAFA) i izomery trans kwasów tłuszczowych (TFA) zwiększają stężenie LDL-chol, a jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) i wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-6 (PUFA n-6), zastępując SAFA, powodują spadek LDL-chol i, co jest najważniejsze zmniejszają ryzyko epizodów sercowo-naczyniowych. Aby obniżyć stężenie triglicerydów (TG) należy zredukować masę ciała (jeśli występuje otyłość) oraz ograniczyć spożycie alkoholu i węglowodanów, zwłaszcza cukrów prostych.
EN
Among dietary factors the composition of fatty acids is of particular significance for serum LDL-chol concentration. SAFA and TFA increase LDL-chol, whereas MUFA and PUFA n-6, when replace SAFA, decrease it and what is most important decrease the risk of cardiovascular events. Body weight reduction (in the case of obesity) and limiting alcohol and carbohydrate intake (especially simple sugars) reduce serum TG concentration.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

37

Numer

3

Opis fizyczny

s.195-201,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Pracownia Metod Profilaktyki Chorób Dietozależnych, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Keys A.: Coronary heart disease in seven countries. Circulation 1970, 41 (Suppl. I), 1-195.
  • 2. Kris-Etherton EM., Yu S.: Individual fatty acid effects on plasma lipids and lipoproteins: human studies. Am. J. Clin. Nutr., 1997, 63, Suppl. 5, 1628S-1644S.
  • 3. Dietary guidelines for Americans. United States Department of Agriculture. Center for Nutrition Policy and Promotion. Report of dietary guidelines Advisory Committee on the Dietary Guidelines for Americans, 2010. http://www.usda.gov
  • 4. Mensink R.E, Katan M.B.: Effects of dietary fatty acids on serum lipids and lipoproteins: a meta-analysis of 27 trials. Arteroscler. Thromb., 1992, 12, 911-919.
  • 5. Mensink R.P., Zock P.L., Kester A.D., Katan M.B.: Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on ratio of serum total to HDL cholesterol, on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials. Am. J. Clin. Nutr., 2003,77,1146-1155.
  • 6. Jacobsen M.U., O Reilly E.J., Heitmann B.L., et al.: Major types of dietary fat and risk of coronary heart disease: a pooled analysis of 11 cohort studies. Am. J. Clin. Nutr., 2009, 89, 1425-1432.
  • 7. Mensink R.E, Temme E.H., Hornstra G.: Dietary saturated and trans fatty acids and lipoprotein metabolism. Ann. Med., 1994, 26, 461-464.
  • 8. Judd J.T., Bear D.J., Clevi- dence B.A., et al.: Dietary cis and trans monosaturated and saturated FA and plasma lipids and lipoproteins in men. Lipids 2002, 37, 123-131.
  • 9. Uauy R., Aro A., Clarke R., et al.: Scientific Update on trans fatty acids: summary and conclusions. Eur. J. Clin. Nutr., 2009, 63 Suppl. 2, S68-S75.
  • 10. Mazaffarian D., Clarke R.: Quantitative effects on cardiovascular risk factors and coronary heart disease risk of replacing partially hydrogenated vegetable oils with other fats and oils. Eur. J. Clin. Nutr., 2009, 63, Suppl. 2, S22-S33.
  • 11. Qureshi A.I., Suri T.K., Alned S., et al.: Regular egg consumption does not increase risk of stroke and cardiovascular diseases. Med. Sci Monit., 2007, 13, CR1- 8.
  • 12. Lichtenstein A.H., Appel L.J., Brands M., et al.: Diet and Lifestyle Recommendations Revision 2006. A Scientific Statement from American Heart Association Nutrition Committee. Circulation 2006, 114, 82-96.
  • 13. Szostak W.B.: Sterole i stanole roślinne naturalnym sprzymierzeńcem w zwalczaniu hipercholesterolemii. Med. Życie 2008, 1, 30-37.
  • 14. Brown L., Rosner B., Willett W.W., Sacks F.M.: Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: a meta-analysis. Am. J. Clin. Nutr., 1999, 69, 30-48.
  • 15. Anderson J.W., Baird E, Davis Jr R.H. et al.: Health benefits of dietary fiber. Nutr. Rev., 2003, 67, 188-205.
  • 16. Third Report of the National Cholesterol Education Frogram (NCEF) Expert Fanel on Detection, Evaluation and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Fanel III) Final Report. Circulation 2002, 106, 3143-3421.
  • 17. Brunzell J.D.: Lipoprotein management in patients with cardiometabolic risk. Diabet. Care 2008, 31, 811-822.
  • 18. Leaf D.A.: Chylomicronemia and chylomicronemia syndrome: a practical approach to management. Am. J. Med., 2008, 121, 10 -18.
  • 19. Ewald N., Hardt ED., Kloer H.U.: Severe hypertrigliceridemia and pancreatitis: presentation and management. Curr. Opin. Lipidol., 2009, 20, 498-504.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-c17063bb-69dc-4785-840b-395acb429314
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.