PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 539 | 1 |
Tytuł artykułu

Wielkość i struktura plonu szalotki w zależności od metody uprawy i odmiany

Autorzy
Warianty tytułu
EN
Effect of cultivation method and cultivar on the quantity and structure of shallot yield
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Doświadczenie zostało przeprowadzone w latach 2005-2007 na polu Ogrodu Doświadczalnego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Pierwszym czynnikiem doświadczenia była metoda uprawy. W pierwszym roku rośliny uprawiano - z siewu bezpośredniego nasion oraz z rozsady, a od drugiego roku także z cebul potomnych. Drugi czynnik doświadczenia stanowiły odmiany. Badaniami objęto dwie mieszańcowe odmiany szalotki - ‘Bonilla F1’ i ‘Matador F1’. W badaniach oceniano wpływ sposobu uprawy na wielkość i strukturę plonu dwóch heterozyjnych odmian szalotki. Na wielkość plonu handlowego cebul szalotki, masę pojedynczego gniazda, masę jednej cebuli oraz liczbę cebul w gnieździe istotny wpływ wywarły obydwa analizowane czynniki doświadczenia - sposób uprawy oraz właściwości odmian. Największy plon cebul jadalnych uzyskano uprawiając szalotkę z cebul potomnych (27.12 t∙ha-1) oraz u odmiany ‘Matador F1ʼ (22.88 t∙ha-1).
EN
Field experiment was carried out in 2005-2007 at the Experimental Station, University of Warmia and Mazury in Olsztyn. The first experimental factor was cultivation method. In the first year of study, shallots were grown by direct seeding and from seedlings, while the offset bulbs were additionally introduced in the second year of experiment. Cultivars were the second experimental factor. Analyzed material consisted of two hybrid shallot cultivars: ‘Bonilla F1’ and ʻMatador F1ʼ. A total of 100 plants were grown on experimental plots of 3 m2 area, at 30 x 10 cm spacing. The marketable yield of shallot onion, number of bulbs in cluster, weight of clusters and single bulbs, significantly depended on cultivation method and cultivars. The highest marketable yield was obtained from bulbs planting (27.12 t∙ha-1) and by cv. ʻMatador F1’ (22.88 t∙ha-1).
Wydawca
-
Rocznik
Tom
539
Numer
1
Opis fizyczny
s.169-175,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Ogrodnictwa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Prawocheńskiego 21, 10-957 Olsztyn
Bibliografia
  • Bieniek B. 1994. Gleby Ogrodu Doświadczalnego w Kortowie. Maszynopis, Olsztyn.
  • Brewster J.L. 1994. Onion and other vegetable Alliums. CAB International, UK. 236 ss.
  • Jadczak D., Orłowski M., Suchorska-Orłowska J. 2000. Wielkość i jakość plonu cebuli kartoflanki w zależności od rozstawy roślin. Zesz. Nauk. AR w Krakowie 364(71): 105-108.
  • Messiaen C.M., Rouamba A. 2004. Allium cepa L., w: Plant resources of tropical Africa. 2. Vegetables. Grubben G.J.H. i Denton O.A. - red., PROTA Wageningen, The Netherlands: 44-52.
  • Piusińska-Siedlecka M., Tendaj M. 2000. Wpływ metody uprawy na plonowanie cebuli szalotki. Rocz. AR w Poznaniu CCCXXIII, Ogrodn. 31, cz. 1: 423-427.
  • Rabinowitch H.D., Kamenetsky R. 2002. Shallot (Allium cepa, Aggregatum Group), w: Allium crop science: recent advances. Rabinowitch H.D. i Currah L. - red., CAB International: 409-430.Systematyka gleb Polski 1989. Rocz. Gleb. XI(3/4): 103 ss.
  • Tendaj M. 2005. Shallot production and research in Poland. Veg. Crops Res. Bull. 62: 55-60.
  • Tendaj M., Piusińska-Siedlecka M. 1999. Ocena kilku populacji szalotki (Allium cepa L. var. Aggregatum Group) uprawianej w warunkach Lubelszczyzny. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 466: 101-108.
  • Tendaj M., Piusińska-Siedlecka M., Mysiak B. 2005. Charakterystyka cebul szalotki miejscowej populacji uprawianej na Lubelszczyźnie, w: Zmienność genetyczna i jej wykorzystanie w hodowli roślin ogrodniczych. Michalik B. i Żurawicz E. - red., Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa, Skierniewice: 67-70.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-babc0ad2-3d3a-4130-b5a1-744e784a5066
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.