PL
Doświadczenie zostało przeprowadzone w latach 2005-2007 na polu Ogrodu Doświadczalnego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Pierwszym czynnikiem doświadczenia była metoda uprawy. W pierwszym roku rośliny uprawiano - z siewu bezpośredniego nasion oraz z rozsady, a od drugiego roku także z cebul potomnych. Drugi czynnik doświadczenia stanowiły odmiany. Badaniami objęto dwie mieszańcowe odmiany szalotki - ‘Bonilla F1’ i ‘Matador F1’. W badaniach oceniano wpływ sposobu uprawy na wielkość i strukturę plonu dwóch heterozyjnych odmian szalotki. Na wielkość plonu handlowego cebul szalotki, masę pojedynczego gniazda, masę jednej cebuli oraz liczbę cebul w gnieździe istotny wpływ wywarły obydwa analizowane czynniki doświadczenia - sposób uprawy oraz właściwości odmian. Największy plon cebul jadalnych uzyskano uprawiając szalotkę z cebul potomnych (27.12 t∙ha-1) oraz u odmiany ‘Matador F1ʼ (22.88 t∙ha-1).
EN
Field experiment was carried out in 2005-2007 at the Experimental Station, University of Warmia and Mazury in Olsztyn. The first experimental factor was cultivation method. In the first year of study, shallots were grown by direct seeding and from seedlings, while the offset bulbs were additionally introduced in the second year of experiment. Cultivars were the second experimental factor. Analyzed material consisted of two hybrid shallot cultivars: ‘Bonilla F1’ and ʻMatador F1ʼ. A total of 100 plants were grown on experimental plots of 3 m2 area, at 30 x 10 cm spacing. The marketable yield of shallot onion, number of bulbs in cluster, weight of clusters and single bulbs, significantly depended on cultivation method and cultivars. The highest marketable yield was obtained from bulbs planting (27.12 t∙ha-1) and by cv. ʻMatador F1’ (22.88 t∙ha-1).