PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 08 | 3 |

Tytuł artykułu

Oscypek jako produkt regionalny Karpat Polskich

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Oscypek as a regional product of the Polish Carpathians

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W opracowaniu podjęto problem instytucjonalizacji tradycyjnych i regionalnych produktów przerobu mleka owczego. Produkty te dotychczas wytwarzane bez certyfikatu, aby mogły być legalnie sprzedawane na obszarze UE, powinny być oficjalnie uznane jako produkty regionalne.
EN
There are four dairy products manufactured of ewe milk, in the Polish Carpathians, i.e. oscypek (hard smoked cheese), bundz and bryndza (soft white cheese) and żętyca (whey of ewe milk). Although manufacturing of these products has a many hundreds year old tradition in the mountains, their formal recognition as traditional and regional products still poses many problems. The other issue is decreasing dairy sheep population and manufacturing fake products on a large scale, such as oscypek made exclusively of bovine milk or only with ewe milk supplement.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

3

Opis fizyczny

s.96-100,rys.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa, Akademia Rolnicza w Krakowie, Al.Mickiewicza 21, 31-120 Kraków

Bibliografia

  • Drozdowski A. 1961: Owczarstwo podhalańskie i jego rozwój. [W:] Hodowla owiec i bydła w Tatrach i na Podhalu. T. III monografii Pasterstwo Tatr i Podhala. PAN. Wrocław-Kraków-Warszawa, 41-98.
  • Drożdż A., Paciorek A. 2001: Możliwości i sposoby dostosowania jakości mleka owczego i jego produktów do standardów Unii Europejskiej. [W:] Materiały V Owczarskiej Szkoły Wiosennej.
  • Francois M. 2002: Waloryzacja polskiego sera z surowego mleka, Oscypka. Raport finalny MSDR z.s. Akademii Rolniczej w Krakowie.
  • Górzyński S. 1962. Z dziejów osadnictwa i pasterstwa Podhala i Tatr w wiekach XIII-XVIII. [W:] Historia osadnictwa i organizacja społeczna pasterstwa oraz słownictwo pasterskie Tatr Polskich i Podhala. T. IV monografii Tatr i Podhala. PAN. Wrocław-Kraków-Warszawa, 9-76.
  • Musiał W. 2006: Stan, natężenie i rezerwy chowu zwierząt trawożernych w piętrach hipsometrycznych Karpat Polskich. Maszynopis oddany do druku w Acta Agraria et Silvestria.
  • Niżnikowski R. 2004: Stan pogłowia oraz opłacalności chowu owiec i kóz w państwach środkowej i wschodniej Europy. Przegląd Hodowlany nr 10.
  • Pruszewicz J. 2004: Marketing sprzedaży oscypka oraz postawy i preferencje konsumentów. Praca magisterska wykonana na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym AR w Krakowie.
  • Przewodnik Dobrych Praktyk Higienicznych przy wytwarzaniu oscypka. 2003: GRET, MSDR z.s. Akademii Rolniczej w Krakowie.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-a549a47c-3cae-49fc-9e10-30c0a36975fa
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.