PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 14 | 4 |
Tytuł artykułu

Effect of addition of herbs on body weight and assessment of physical and chemical alterations in the tibia bones of broiler chickens

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Wpływ dodatku ziół do paszy na masę ciała oraz cechy fizyczne i chemiczne kości piszczelowych kurcząt brojlerów
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Bones, even after their growth has been completed, react to both external and internal factors which include feeding. The process of bone mineralization, including limb bones, is a very important index of the effectiveness and quality of feeding procedures, aswell as a measure of the organism’s health status. Antibiotics, which used to be very popular growth stimulators in feeding, have recently been replaced with natural feed additives, namely herbs. Although the usefulness of herbs has been known for a long time, little information has been found so far concerning their use in animal feeding and effect on the physical parameters and the chemical composition of the bones chickens. The aim of the present work was to determine a potential influence of herbs added to chickens’ diets on the body weight, chosen physical parameters of tibia bones: their weight, length and the content of the basic mineral components of the bone. The experiment was conducted on 210 broiler chickens of the Ross 308 line, divided into seven feeding groups: the control group (I – a mixture containing an antibiotic) and six experimental ones (II – hops, III – lime, IV – lemon balm, V – pansy, VI – peppermint, VII – nettle). In the bone samples, their weight, length, and the chemical composition of ash: Ca, Mg and P were determined. The results obtained in the present study reveal that an addition of nettle or lemon balm to the mixtures led to an increase in the body weight of broiler chickens. An addition of hops (II) to the mixtures led to a decrease in the length of the bones. An addition of lemon balm, pansy, peppermint or nettle to the mixtures had a negative effect on the level of Mg in the bones.
PL
Kości, nawet po zakończeniu swego wzrostu, reagują na czynniki wewnętrzne i zewnętrzne, do których należy również żywienie. Proces mineralizacji tkanki kostnej, w tym kości kończyn, jest bardzo ważnym wskaźnikiem efektywności i jakości stosowanego żywienia, ale również i miernikiem stanu zdrowotnego organizmu. Antybiotyki, do niedawna popularne w żywieniu stymulatory wzrostu, zaczęto zastępować naturalnymi dodatkami paszowymi, np. ziołami. Mimo że przydatność ziół jest znana od dawna, to w żywieniu zwierząt, jak dotąd, nie ma jednoznacznych informacji na temat ich wpływu na organizm kurcząt oraz parametry fizyczne i skład chemiczny kości. Celem pracy było określenie potencjalnego wpływu dodatku ziół do mieszanek paszowych na masę ciała, wybrane parametry fizyczne kości piszczelowych: masę i długość oraz zawartość podstawowych mineralnych składników koścca. Doświadczenie przeprowadzono na 210 kurczętach brojlerach Ross 308, podzielonych na 7 grup: kontrolną (I – antybiotyk) i 6 doświadczalnych (II – chmiel, III – lipa, IV – melisa, V – bratek, VI – mięta, VII – pokrzywa). Określono masę powietrznie suchą kości piszczelowych, długość całkowitą, a po mineralizacji – zawartość podstawowych składników mineralnych: Ca, Mg i P. Stwierdzono, że wprowadzenie do mieszanek pokrzywy i melisy istotnie zwiększyło masę ciała kurcząt, a dodatek chmielu spowodował skrócenie kości. Zastosowanie dodatku melisy, bratka, mięty i pokrzywy wpłynęło na zmniejszenie koncentracji Mg w kościach.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
14
Numer
4
Opis fizyczny
p.705-715,ref.
Twórcy
autor
  • University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Bibliografia
  • AOAC 1999. Official Methods of Analysis (16th ed.). Association of Official Analytical Chemist’s, Arlington, VA.
  • Blenau B. 1993. The effects of sex factor in chicken on the rate of their skeletal maturation estimated by the radiographic method. Ann. WAU Vet. Med., 18: 79-89.
  • Botsoglou N.A., Christaki E., Fletouris D.J., Florou-Paneri P., B. Spais A. 2002. The effect ofdietary oregano essential oil on lipid oxidation in raw and cooked chicken during refrigerated storage. Meat Sci., 62: 259-265.
  • Botsoglou N.A., Christaki E., Florou-Paneri P., Giannenas I., G. Papageorgiou, and A. B. Spais, 2004. The effect of a mixture of herbal essential oils or L-tocopheryl acetate on performance parameters and oxidation of body lipid in broilers. South African J. Anim. Sci., 34: 52-61.
  • Craig W.J. 1999. Health-promoting properties of common herbs. Amer. J. Clin. Nutr., 70: suppl. 3: 491-499.
  • Crespo R., Stover S. M., Droual R., Chin R.P., Shivaprasad H.L. 1999. Femoral fractures in a young male turkey breeder flock. Avian Dis., 43: 150-154.
  • Crespo R., Stover S.M., Taylor K.T., Chin R.P., Shivaprasad H.L. 2000. Morphometric and mechanical properties of femora in young adult male turkeys with and without femoral fracturesa. Poult. Sci., 79: 602-608.
  • Cross D.E., Hillman K., Fenlon D., Deans S.G., McDevitt R.M., Acamovic T., Stewart C.S., Pennycott T.W. 2004. Antibacterial properties of phytochemicals in aromatic plants in poultry diets. Poisonous Plants and Related Toxins, 18: 175-180.
  • Demir E., Sarica S., Ozcan M.A., Suicmez M. 2005. The use of natural feed additives as alternative to an antibiotic growth promoter in broiler diets. Arch. Geflugelk., 69: 110-116.
  • Donoghue D. J. 2003. Antibiotic residues in poultry tissues and eggs: human health concerns. Poutl. Sci., 82: 618-621.
  • Ferretti J. L., Capozza R. F., Mondelo N., E. Montuori, and J. R. Zanchetta 1993. Determination of femur structural properties by geometric and material variables as a function ofbody weight in rats. Evidence of sexual dimorphism. Bone, 14: 256-270.
  • Fritz Z., Schleicher A., Kinal S. 1993. Effect of substituting milfoil, St. Johnswort and lovage for antibiotics on chicken performance and meat quality. J. Anim. Feed Sci., 4: 189-195.
  • Guo F.C., Savelkoul H.F.J., Kwakkel R.P., Williams B.A., Verstegen M.W.A. 2003. Immunoactive, medicinal properties of mushroom and herb polysaccharides and their potential use in chicken diets. World’s Poult. Sci. J., 59: 427-440.
  • Guo F.C., Kwakkel R.P., Williams B.A., Parmentier H.K., Li W. K., Yang Z.Q., Verstegen M.W.A. 2004. Effects of mushroom and herb polysaccharides on cellular and humoral immune responses of Eimeria tenella-infected chickens. Poult. Sci., 83: 1124-1132.
  • Heaney R. P. 1996. Bone mass, nutrition, and other lifestyle factors. Nutr. Rev., 54: S3-10.
  • Hota R.K., Dehuri P.K., Mishra P.K., Rao A.G., Behura P.C. 2000. Prophylactic and therapeutic efficacy of herbal “Animon“ to control chronic respiratory disease in broilers. Phytomedica, 21: 61-69.
  • Janocha A., Osek M., Klocek B., Milczarek A., Wasiłowski Z. 2004. The influence of the protein content and Hy D premix on production effects and quality of bones in broiler chickens. Rocz. Nauk. Zoot., 20: 181-184. (in Polish, abstract in English)
  • Kalorey D.R., Kurkure N.V., Ramgaonkar J.S., Sakhare P.S., Warke S., Nigot N. K. 2005. Effect of polyherbal feed supplement "Growell" during induced aflatoxicosis, ochratoxicosis and combined mycotoxicoses in broilers. Asian-Australasian J. Anim. Sci., 18: 375-383.
  • Krawczyk J., Wężyk S., Cywa-Benko K. 2000. Kształtowanie się minimalnych cen produktów drobiowych o podwyższonej jakości [Minimal prices of enhanced quality poultry products]. Rocz. Nauk. Zoot., 7: 24-28. (in Polish)
  • Kwiecień M. 1997. Effectiveness of different levels of Ca, P and Na on ossification process in broiler chickens. PhD dissertation, AR Lublin, Poland. (in Polish)
  • Kwiecień M. 1999. Effectiveness of different levels of calcium, phosphorus and natrum on ossification process in broiler chickens. II. Investigations on Starbro chickens. Ann. UMCS, 47: 369-374. (in Polish, abstract in English)
  • Kwiecień M. 2003. The effect of mineral nutrition on physical characteristics of bones of Isa Vedette and Starbro broiler chicken. Ann. UMCS, 69: 121-126.
  • Kwiecień M. 2005. The influence of hulless barley on selected physical and chemical parameters in broiler chicken femur bones. J. Anim. Feed Sci., 14: 463-466.
  • Kwiecień M., Winiarska-Mieczan A. 2007. Effect of herbal addition to feed mixtures on mechanical and chemical parameters of the broiler chicken femoral bone. Pol. J. Environ. Stud., 16(3A): 179-184.
  • Mitsch P., Zitterl-Eglseer K., Kohler B., Gabler C., Losa R., Zimpernik I. 2004. The effect of two different blends of essential oil components on the proliferation of Clostridium perfringens in the intestines of broiler chickens. Poult. Sci., 83: 669-675.
  • Nageswara A.R., Reddy V.R., Srilatha C.H. 1999. Effect of Livol Classic on the performance of commercial broilers fed aflatoxin. Phytomedica, 20: 65-70.
  • Pisarski R.K., Kwiecień M. 2003. The effect of hullless oatos and barley upon the chemical composition and durability of broiler chickens tibia bones. Ann. UMCS, 21(81): 215-221. (in Polish, abstract in English)
  • Rath N.C., Balog J.M., Huff W.E., Huff G.R., Kulkarni G.B., Tierce J.F. 1999. Comparative differences in the composition and biochemical properties of tibiae of seven- and seventy-two-week-old male and female broiler breeder chickens. Poult. Sci., 78: 1232-1032.
  • Rath N.C., Huff G.R., Huff W.E., Balog J.M. 2000. Factors regulating bone maturity and strength in poultry. Poult. Sci., 79: 1024-1032.
  • Seeman E. 1999. The structural basis of bone fragility in men. Bone, 25: 143-147.
  • Szeremeta J., Bochno R., Murawska D. 2005. Effects of type, age and sex of chickens on the physical and mechanical properties and mineral composition of leg bones. Pol. J. Natur. Sci., 18: 94-103.
  • StatSoft Inc. 1995. Statistica for Windows. Tulsa: StatSoft.
  • Śliwa E., Radzki R. 1995. The resistance and resilience changes in the limb bones of broiler chickens during the first 10 weeks of life. Med. Wet., 51: 287-289. (in Polish, abstract in English)
  • Zimnoch L., Szarek J., Abczak J., Konwicki A. 2000. Effects of feed supplements on morphological pattern of internal organs in broiler chickens. Zesz. Nauk. PTZ Prz. Hod., 49: 65-76. (in Polish, abstract in English)
  • Ziołecki J., Doruchowski W. 1989. Metoda oceny wartości rzeźnej drobiu [Slaughter value assessment methods]. Eds. COBRD, Poznań. (in Polish)
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-87aa53e1-ec44-4381-b31c-a74f64e40b02
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.