PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 53 | 02 |

Tytuł artykułu

Soki pomidorowe - charakterystyka i właściwości przeciwutleniające

Warianty tytułu

EN
Tomato juices - characteristic and antioxidant properties

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Sok pomidorowy jest jednym z najczęściej produkowanych w kraju soków warzywnych typu przecierowego. Wzrastające spożycie soków pomidorowych wynika nie tylko z orzeźwiającego smaku i pobudzania apetytu, ale też z dużej zawartości biologicznie czynnych substancji, takich jak karotenoidy witaminy i składniki mineralne. Soki pomidorowe są źródłem likopenu i ß-karotenu, czyli substancji o właściwościach przeciwutleniających, które uczestniczą w wychwytywaniu i inaktywacji wolnych rodników. W artykule podjęto próbę oceny jakości wybranych składników soków pomidorowych dostępnych na warszawskim rynku. Przeprowadzono oznaczenia zawartości ekstraktu, węglowodanów, popiołu, kwasu L-askorbi- nowego, karotenoidów i likopenu, a także zmierzono kwasowość i zdolność inaktywacji rodników DPPH• przez przeciw-utleniacze występujące w sokach. W świetle uzyskanych wyników wykazano, że badane soki spełniały wymagania normy PN-A-75958:2002. Przetwory warzywne i owocowo-warzywne. Soki [14]. Różniły się natomiast pod względem zawartości składników biologicznie czynnych, jednak ich ilość była ściśle skorelowana ze zdolnością inaktywacji rodników DPPH•.
EN
Tomato juice is one of the most often produced vegetable juices in Poland. Growing consumption of the tomato juices is the result of theirs fresh taste, stimulating of appetite and big content of biologically active components as carotenoids, vitamins and mineral ingredients. Tomato juices are good source of lycopene and ß-carotene, which are the main antioxidants scavenging free radicals. In the paper, quality control of selected components of the tomato juices from Warsaw market was evaluated. It was estimated the content of solid soluble, sugars, ash, L-ascorbic acid, carotenoids and lycopene. Moreover it was measured acidity and capacity to scavenge the DPPH• radicals. On the basis of the research work it was confirmed that all tasted tomato juices met the requirements of the Polish Standard [14]. Although the content of biologically active components was varied, their quantity was strongly correlated with the capacity to scavenge the DPPH• radicals.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

53

Numer

02

Opis fizyczny

s.28-29,tab.,fot.

Twórcy

  • Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-7fb3a58f-7935-4740-8168-ffdbdddf5106
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.