PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 532 |

Tytuł artykułu

Zmiany jakości wód gruntowych na wylewisku wywarów gorzelniczych

Warianty tytułu

EN
Changes of ground water quality on the distillery slop outflow

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy analizowano zmiany jakości wód gruntowych na wylewisku wywarów gorzelniczych i w jego sąsiedztwie. Badania prowadzono w dolinie cieku, na której zboczu dokonywano skoncentrowanych zrzutów wywaru. Próby wód gruntowych pobierano w dwóch punktach: 1 - na zboczu, na granicy wylewiska wywarów z użytkiem zielonym, 2 - w dnie doliny cieku, na łące. Stwierdzono pogorszenie jakości wód gruntowych w punkcie zlokalizowanym na granicy wylewiska. W największym stopniu decydowała o tym zawartość amoniaku, azotynów, azotu ogólnego, fosforanów, żelaza oraz potasu. Najwyższą koncentrację tych wskaźników stwierdzono bezpośrednio po zakończeniu eksploatacji wylewiska. Analizy wód gruntowych w dnie doliny wskazują na znaczne zmniejszenie wartości wskaźników jakości, w tym potasu, amoniaku, fosforanów, azotu ogólnego, żelaza oraz ChZT i przewodności właściwej.
EN
Changes of ground water quality on distillery slop outflow and its direct neighborhood is presented in the paper. Studies were carried out in the flow valley, the slope of which was the target of concentrated slop outflow. Ground water samples for the analysis were taken in at two points: 1 - on the slope, on the boundary of distillery outflow and arable lands, 2 - at the bottom of flow valley, in a zone of green lands. The worsening of ground water quality in a direct neighborhood of the outflow was found. The contents of ammonia, nitrites, total nitrogen, phosphates, iron and potassium mostly determined its degradation. The highest concentration of these indices was affirmed directly after the end of the exploitation of the outflow. The analysis of ground water from the valley bottom revealed the decrease of potassium, ammonia, phosphates, total nitrogen, iron, COD and specific conductivity

Wydawca

-

Rocznik

Tom

532

Opis fizyczny

s.175-182,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Melioracji i Budownictwa Rolniczego, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Leszczyńskiego 7, 20-069 Lublin
autor
  • Katedra Melioracji i Budownictwa Rolniczego, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Leszczyńskiego 7, 20-069 Lublin

Bibliografia

  • GRZYBOWSKI R., STECKA K. 1998. Zadania dla polskiego gorzelnictwa w obliczu perspektywy zjednoczenia z UE. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz. 42(3): 11-13.
  • ŁABĘTOWICZ J., STĘPIEŃ W., GUTOWSKA A. 2002. Zastosowanie wywaru do nawożenia gleby, w: Nowe trendy w technologii gorzelnictwa. Monografie, Warszawa: 146-156.
  • MILEWSKI J., SARNECKA J., ZALEWSKA T., ŁABĘTOWICZ J. 2001. Wywar z gorzelni rolniczej - wartościowy produkt uboczny czy odpad? cz. I i II, Przem. Ferm. i Owoc.-Warz. 45(6): 10-11; 7: 23-25.
  • MILEWSKI J., ZALEWSKA T. 2002. Nowe techniki utrwalania wywaru przeznaczonego na pasze, w: Nowe trendy w technologii gorzelnictwa. Monografie, Warszawa: 135-145.
  • OBROŚLAK R., MARZEC M. 2006. Wpływ wylewiska wywarów gorzelniczych na jakość wód. Roczn. Glebozn. VII(1/2): 152-157.
  • ORLIK T., JÓŹWIAKOWSKI K., MARZEC M. 2001. Wpływ użytku zielonego na ograniczenie zanieczyszczeń pochodzących z rolnictwa. Zesz. Nauk. AR w Krakowie 382, Inżynieria Środowiska 21: 13-20.
  • ROMAN M. 1995. Ochrona wód przed zanieczyszczeniami obszarowymi pochodzenia rolniczego. Materiały Biura Programu ULEP/WHO Oceny Skutków Działań w Środowisku MOŚZNiL nt.: „Zanieczyszczenia obszarowe pochodzące z rolnictwa i możliwości ich ograniczenia”. Warszawa - Bilthoven - Kopenhaga: 8-22.
  • ROZPORZĄDZENIE MŚ 2004. Z dnia 11 lutego 2004 r. w sprawie klasyfikacji dla prezentowania stanu wód powierzchniowych i podziemnych, sposobu prowadzenia monitoringu oraz sposobu interpretacji wyników i prezentacji stanu tych wód. Dz. U. Nr 32, poz. 284.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-5e82e587-4067-4df4-81ff-20167f589661
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.