PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 05 | 4 |
Tytuł artykułu

Skład chemiczny i właściwości fizykochemiczne mięśni szkieletowych czterech kategorii bydła rzeźnego

Autorzy
Warianty tytułu
EN
Chemical composition and physicochemical properties of skeletal muscles of slaughter cattle of four categories
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
05
Numer
4
Opis fizyczny
s.167-180,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin
Bibliografia
  • 1.APORTA J., HERNANDEZ В., SANUDO С., 1996 - Veal colour assessment with three wavelengths. Meat Science 44, 1-2, 113-123.
  • 2.BEAUCHEMIN K.A., LACHANCE В., ST. LAUREAT G., 1990 - Effects of concentrate diets on performance and carcass characteristics of veal calves. Journal of Animal Science 68, 35-44.
  • 3.BLICHARSKI Т., OSTROWSKI A., KOMENDER P., 1995 - Wykorzystanie pomiaru przewodnictwa elektrycznego do wykrywania wad mięsa wieprzowego. Gospodarka Mięsna 1,33-39.
  • 4.BRUCE H.L., SCOTT I.R., THOMPSON J.M., 2001 - Application of an exponential model to early postmortem bovine muscle pH decline. Meat Science 58, 39-44.
  • 5.BYRNE C.E., TROY D.J., BUCKLEY D.J., 2000 - Postmortem changes in muscle electrical properties of bovine musculus longissimus dorsi and their relationship to meat quality attributes and pH fall. Meat Science 54, 23-34.
  • 6.CHABOWSKI P., 2001 - Możliwości wzrostu produkcji kulinarnego mięsa wołowego. Gospodarka Mięsna 4, 30-33.
  • 7.CHAMBAZ A., SCHEEDER M.R.L., KRAUZER M., DUFEY P.A., 2003 - Meat quality of Angus, Simmental, Charolaise and Limousine steers compared at the same intermuscular fat content. Meat Science 63, 491-500.
  • 8.Commission Internationale de l'Eclairage, 1976. Colorimetry (2nd ed.), Vienna.
  • 9.DASZKIEWICZ Т., WAJDA S., 2004 - Analiza podstawowego składu chemicznego i mar-murkowatości mięsa buhajków o różnej zawartości tłuszczu śródmięśniowego. Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego XLI, 155-162.
  • 10.DASZKIEWICZ Т., WAJDA S., BĆK Т., 2003 - Tłuszcz śródmięśniowy a jakość konsumpcyjna mięsa. Gospodarka Mięsna 2, 26-29.
  • 11.FLOREK M., LITWIŃCZUK Z., SKAŁECKI P., LITWIŃCZUK A., 2007 - Wartość rzeźna i jakość mięsa cieląt ubijanych w sezonie wiosennym i jesiennym. Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego XLV/3, 7-15.
  • 12.FRENCH P., O'RIORDAN E.G., MONAHAN F.J., CAFFREY P.J., M OONEY M.T., TROY D.J., MALONEY A.P., 2001 - The eating quality of meat of stears fed grass/or concentrates. Meat Science 57, 379-386.
  • 13.GRODZICKI Т., 2008 - Czynniki kształtujące jakość wołowiny ze szczególnym uwzględnieniem zawartości kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Praca doktorska. Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie.
  • 14.GRZEŚKOWIAK E., STRZELECKI J., BORZUTA K„ BORYS A., 2006 - Jakość podstawowych elementów kulinarnych tusz młodego bydła. Gospodarka Mięsna 8, 30-33.
  • 15.HONIKEL K.O., 1993 - Beziehungen zwischen früh postmortem merkmalen bei schweinfleisch. Mitteilungsblatt der Bundesantstalt fur fleischforschung Kulmbach 32, 170.
  • 16.JOHNSON D.D., VAN HORN H.H., WEST R.L., HARRIS B. Jr., 1992 - Effect of calf managment on carcass characteristics and palatability tratis of veal calves. Journal of Dairy Science 75, 2799-2804.
  • 17.KOSSAKOWSKA J., 2009 - Polski rynek mięsa czerwonego i białego a tendencje unijne. Biuletyn Informacyjny Agencji Rynku Rolnego 11 (221), 36-49.
  • 18.KOTIK T„ ROTTER S., MYSŁAJEK P., 1991 - Ocena składu podstawowego mięsa krów ubijanych w Zakładach Mięsnych w Bydgoszczy. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 3, 215-219.
  • 19.LAGODA H.L., WILSON L.L., HENNING W.R., FLOWERS S.L., MILLS E.W., 2002 -Subjective and objective evaluation of veal lean color. Journal of Animal Science 80, 1911--1916.
  • 20.LITWIŃCZUK A., BARLOWSKA J., PIERÓG M., RYSZKOWSKA-SIWKO M., NOWAKOWSKA J., 2001 - Changes in mest quality of commodity hybrid bull-calves from half-intense fattening during 14-day ripening period. Polish Journal Food and Nutrition Science 10/51, 3 (S), 216-218.
  • 21.LITWIŃCZUK A., BORKOWSKA W., PODOLAK G., ASARABOWSKA A., 1992 - Wartość rzeźna i jakość fizykochemiczna mięsa buhajków i jałówek rasy czarno-białej z gospodarstw indywidualnych. Annates UMCS, Sec. EE, X, 6.
  • 22.LITWIŃCZUK Z., FLOREK M., LITWIŃCZUK A., DROZD-JANCZAK A., SKAŁECKI P., 2000 - Cechy fizykochemiczne mięśnia najdłuższego grzbietu u bydła czarno-białego w zależności od płci i klasy otłuszczenia w systemie EUROP. Roczniki Naukowe Zootechniki 8, Supl., 24-28.
  • 23.LITWIŃCZUK Z., FLOREK M., PIETRASZEK K., 2006 - Physico-chemical quality of meat from heifers and young bulls of the Black-and-White (BW) wariety of Polish Holstein-Friesian breed, and commercial BW crossbred sired by Limousine and Charolaise bulls. Animal Science Papers and Reports 24, Supl. 2, 179-186.
  • 24.LITWIŃCZUK Z., SZULC Т. (red.), 2005 - Hodowla i użytkowanie bydła. Państwowe Wydawnictwa Rolnicze i Leśne, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-393b06e5-f8c1-4ec3-a657-71c70142694c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.