PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 529 |

Tytuł artykułu

Phytophthora cryptogea - nowy patogen pomidorów szklarniowych uprawianych w wełnie mineralnej

Warianty tytułu

EN
Phytophthora cryptogea new pathogen of greenhouse tomatoes grown in the rockwool

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Określono przyczyny zahamowania wzrostu, drobnienia liści i zamierania korzeni pomidorów uprawianych w wełnie mineralnej w 3 szklarniach. Obok izolacji mikroorganizmów z porażonych korzeni, do wykrywania Phytophthora spp. w wełnie mineralnej zastosowano pułapki z liści różanecznika. Z zamierających korzeni izolowano głównie Phytophthora cryptogea oraz Pythium sp., Fusarium oxysporum i Botrytis cinerea. W wełnie mineralnej stwierdzono również P. cryptogea. Izolaty tego gatunku z gerbery i pomidorów kolonizowały korzenie, części łodyg oraz blaszki i ogonki liściowe. Nekroza rozwijała się najszybciej na korzeniach, a najwolniej na blaszkach liściowych.
EN
Determination of an agent causing inhibition of growth, lessen of leaves and death of tomato roots growing in 3 greenhouses was the aim of study. Beside isolation of microorganisms from diseased roots, for detection of Phytophthora from rockwool rhododendron leaf baits were used. From dying roots mainly Phytophthora cryptogea and additionally Pythium sp., Fusarium oxysporum and Botrytis cinerea were isolated. In rockwool blocs P. cryptogea was detected. Isolates of the species from gerbera and tomato colonized roots, parts of stems, leaves and leaf petioles. The fastest spread of necrosis was noticed on roots whereas the slowest on leaf blades.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

529

Opis fizyczny

s.155-159,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa, ul. Pomologiczna 18, 96-100 Skierniewice
  • Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa, ul. Pomologiczna 18, 96-100 Skierniewice

Bibliografia

  • OERSMA J.G., COOKE D.E.L., SIVASITHAMPARAM K. 2000. A survey of wildflower forms in the south-west of Western Australia for Phytophthora spp. associated with root rots. Aust. J. Exp. Agric. 40: 1011-1019.
  • BRUNA V.A., TOBAR C.G. 2004. Determination de Phytophthora nicotianae, causante del cancro del tallo de tomate en Chile. Agric. Tec. 64: 314-318.
  • KENNEDY R., PEGG G.F., WELHAM S.J. 1993. Phytophthora cryptogea root rot of tomato in rockwool nutrient culture: III. Effect of root zone temperature on growth and yield of winter-grown plants. Ann. Appl. Biol. 12: 563-578.
  • LIEVENS B., HANSSEN I.R.M., VANACHTER A.C.R.C. 2004. Root and foot rot on tomato caused by Phytophthora infestans detected in Belgium. Plant Dis. 88: 86.
  • ORLIKOWSKI L.B. 1976/1977. Przyczyny zamierania gerbery (Gerbera jamesonii Bolus) w niektórych gospodarstwach ogrodniczych w Polsce. Pr. Inst. Ser. B, 2: 197-201.
  • ORLIKOWSKI L.B. 1996. Phytophthora stem rot of Pelargonium. Phytopathol. Pol. 12: 79-86.
  • ORLIKOWSKI L.B., GABARKIEWICZ R., SKRZYPCZAK C. 1995. Phytophthora species in Polish ornamental nurseries. I. Isolation and identification of Phytophthora species. Phytopathol. Pol. 9: 73-79.
  • ORLIKOWSKI L.B., SZKUTA G. 2003. Occurrence of Phytophthora ramorum in Poland and colonisation of different plants by the species. Acta Mycol. 38. 39-46.
  • ORLIKOWSKI L.B., TRZEWIK A., ORLIKOWSKA T. 2007. Water as potential source of Phytophthora citricola. J. Plant Prot. Res. 47: 401-408.
  • PEGG G.F., JORDAN M.M. 1990. Phytophthora cryptogea root rot of tomato in rockwool nutrient culture. I. Analysis of root infection. Ann. Appl. Biol. 117(3): 525-535.
  • TRZEWIK A., WIEJACHA K., ORLIKOWSKI L.B., SZKUTA G., ORLIKOWSKA T. 2006. The identification of five Phytophthora species on the basis of DNA markers obtained via the PCR technique with non-specific primers. Phytopathol. Pol. 41: 27-37. VERHOEFF K., WEBER L. 1996. Foot rot of tomatoes, caused by two Phytophthora species. Eur. J. Plant Pathol. 72: 317-318.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-1985a8b5-e0ec-4c36-a102-d553176e64d6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.