PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 09 | 4 |
Tytuł artykułu

Stan i perspektywy polskiego mleczarstwa w Unii Europejskiej

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
The condition and perspectives of Polish dairy industry in European Union
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Przedstawiono stan polskiego mleczarstwa na tle tego sektora w UE. Scharakteryzowano w ten sposób: produkcję mleka i jego przetworów, spożycie artykułów mleczarskich oraz ich udział w handlu międzyna­rodowym. Stan ten poddano ocenie, a na jej podstawie wskazano prawdopodobny kierunek rozwoju polskiego mleczarstwa.
EN
The aim ofthe present study was to determine the current state andprospects for development ofthe Polish dairy industry, paying particular attention to its competitiveness on the uniform EU market. The study was based on secondary data contained in statistical reports. It was found that milk production in Poland, as compared to the other EU member states, is less intensive and characterized by a lower yield of marketable output. Milk production per capita is at the same level in Poland and in the EU-25. However, total consumption of milk and milk products is considerably lower in Poland. Poland’s share in the EU-25 market of dairy products roughly corresponds to our share in milk production (8.3%). Poland has the highest market share in the production of skim milk powder (13.4%) and cream (11.0%). The Polish dairy sector is poorly linked to the international market.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
09
Numer
4
Opis fizyczny
s.56-59,tab.,wykr.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Mikroekonomii, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Pl.Cieszynski 1, 10-957 Olsztyn
Bibliografia
  • Gornowicz M. 2003: Polskie mleczarstwo w aspekcie konkurencyjności na jednolitym rynku Unii Europejskiej. Wyd. UWM Olsztyn.
  • Gornowicz M. 2006: Cenowa konkurencyjność polskich produktów mleczarskich. Roczniki Naukowe SERiA, t. VIII,z. 3, 38-41.
  • Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Analizy rynkowe. (2006), nr 24, IERiGŻ PIB, Warszawa.
  • Milch-Marktbilanz. 2006: ZMP, Bonn.
  • Rynek mleka. Analizy rynkowe. 2006: IERiGŻ PIB, Warszawa nr 31.
  • Zalewski A. 2000: Procesy dostosowawcze polskiego mleczarstwa do warunków Unii Europejskiej. Przegląd Mleczarski, nr 4, 273-276.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-0c2bc451-0f6b-465b-a5fa-5575a59941f1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.