PL
W pracy przedstawiono badania zakresu krioskopowego układu woda-sorbitol z wybranymi hydrokoloidami oraz próbę predykcji zależności temperatury krioskopowej, czasu zamrażania i rozmrażania od udziału dodatków. Predykcję temperatury krioskopowej badanego materiału przeprowadzono dwoma wybranymi metodami obliczeniowymi. Stwierdzono, że w zakresie badań zwiększający się udział sorbitolu w układzie w obecności zarówno gumy guar, jak i mączki chleba świętojańskiego skutkuje obniżeniem i zmianą ich zakresu krioskopowego. W przypadku predykcji temperatury krioskopowej takich materiałów obie badane metody mogą być przydatne do wyznaczania temperatury krioskopowej takich materiałów.
EN
The paper presents the results of investigations on cryoscopic range of sorbitol-water solutions containing selected hydrocolloids as well as an attempt of cryoscopic temperature, freezing and thawing time prediction depending on the ingredients share in the system. The predictions were carried out using two models. It was stated that increasing of sorbitol share in the system at the presence of guar or locust bean gum caused the change and decreasing of their cryoscopic temperature. In the case of cryoscopic temperature prediction of such materials, both investigated methods can be useful if the material water content is known.