PL
Badano wpływ naświetlania promieniami podczerwonymi ziaren pszenicy (odmiana Koksa) w pięciu różnych zakresach czasu (30, 40, 60, 90, 120 s) i trzech temperatur (107, 127 i 147°C) na zmiany włókna surowego i frakcji włókna pokarmowego. Zawartość włókna surowego i ADF była niższa we wszystkich badanych wariantach. Natomiast większe zawartości NDF, HCEL i ADL w porównaniu z ziarnem surowym, notowano w pszenicy naświetlanej w czasie 60, 90 i 120 s oraz we wszystkich badanych temperaturach. Najbardziej stabilna, we wszystkich kombinacjach doświadczalnych, okazała się zawartość celulozy.
EN
The effects of infrared radiation of wheat’s grain (Koksa cv.), at 5 time intervals (30, 40, 60, 90 and 120 seconds) and 3 process temperatures (107, 127 and 147°C), on the changes in crude fiber content and dietary fiber composition were investigated. The content of crude fiber and NDF were lower in all experimental variants. Whereas the higher NDF, HCEL and ADL contents were noted in wheat grain exposed to infrared radiation during 60, 90 and 120 s and in all studied temperatures, as compared to the raw grain. The most stabile in all treatments proved to be the cellulose content.