PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1976 | 02 | 3 |
Tytuł artykułu

Standardization of sensory methods on international and national level

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Standaryzacja metod sensorycznych na szczeblu krajowym i międzynarodowym
Języki publikacji
EN
Abstrakty
PL
Przedstawiono chronologiczny przebieg prac nad ujednoliceniem i standaryzacją metod analizy sensorycznej, prowadzonych w Polsce oraz podejmowanych przez powołane do tego organizacje międzynarodowe: Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (Sekcję Metod Analitycznych i Próbkobrania) oraz Międzynarodową Organizację Normalizacji (ISO) - Grupę Roboczą Analizy Sensorycznej. Podkreślono, że postęp w pracach tych organizacji zależy w znacznej mierze od doświadczenia i zaawansowania prac metodycznych krajów uczestniczących. W zakresie standaryzacji metod analizy sensorycznej Polska należy do krajów pionierskich a jej propozycje oparte na 4 ustanowionych już normach z tego zakresu wykorzystane zostały w standaryzacji metod sensorycznych na szczeblu międzynarodowym, szczególnie w pracach ISO.
Słowa kluczowe
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
02
Numer
3
Opis fizyczny
p.201-205
Twórcy
  • Central Board of Standarization, Ministry of Foreign Trade, Gdynia, Poland
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-f5144085-c4db-4277-be0b-af46c7a6c2a9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.