PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 32 | 1 cz.1 |
Tytuł artykułu

Źródła składników pokarmowych, w tym mineralnych w żywieniu kobiet w okresie ciąży

Warianty tytułu
EN
Sources of nutrients and minerals in pregnant women's nutrition
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy porównano podstawowe źródła składników pokarmowych, w tym mineralnych w dietach kobiet w okresie ciąży, pacjentek Poradni Położniczo-Ginekologicznej IMiDz w Warszawie. Wartość odżywczą średnich całodziennych racji pokarmowych kobiet oszacowano na podstawie 7-dniowego zapisu jadłospisów w I i II połowie ciąży. Stwierdzono zmianę sposobu żywienia u 44% badanych kobiet. W badanej grupie kobiet w okresie ciąży wystąpiły znamienne różnice w doborze produktów w całodziennych racjach pokarmowych pomiędzy I a II połową ciąży. W II połowie ciąży odnotowano spożycie mniejszej ilości produktów i potraw, ale o wyższej gęstości energetycznej. W całodziennych racjach pokarmowych badanych kobiet w okresie ciąży stwierdzono niedobór witamin z grupy B i składników mineralnych, między innymi żelaza, wapnia i cynku. Ze względu na stwierdzone niedobory witamin i składników mineralnych pacjentki wymagały suplementacji preparatami mineralno - witaminowymi.
EN
W pracy porównano podstawowe źródła składników pokarmowych, w tym mineralnych w dietach kobiet w okresie ciąży, pacjentek Poradni Położniczo-Ginekologicznej IMiDz w Warszawie. Wartość odżywczą średnich całodziennych racji pokarmowych kobiet oszacowano na podstawie 7-dniowego zapisu jadłospisów w I i II połowie ciąży. Stwierdzono zmianę sposobu żywienia u 44% badanych kobiet. W badanej grupie kobiet w okresie ciąży wystąpiły znamienne różnice w doborze produktów w całodziennych racjach pokarmowych pomiędzy I a II połową ciąży. W II połowie ciąży odnotowano spożycie mniejszej ilości produktów i potraw, ale o wyższej gęstości energetycznej. W całodziennych racjach pokarmowych badanych kobiet w okresie ciąży stwierdzono niedobór witamin z grupy B i składników mineralnych, między innymi żelaza, wapnia i cynku. Ze względu na stwierdzone niedobory witamin i składników mineralnych pacjentki wymagały suplementacji preparatami mineralno - witaminowymi.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
32
Numer
Opis fizyczny
s.104-108,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Żywienia, Instytut Matki i Dziecka, Łódź
autor
Bibliografia
  • 1. Berger H.: Vitamins and minerals in pregnancy and lactation. Nestlé Nutrition Workshop Series Vol. 16, Joint Symposium, Nestlé-Hoffmann-La Roche, New York Raven Press 1988.
  • 2. Birgisdottir B. E., Thorsdottir I.: Women of normal weight before pregnancy: gestational weight gain, postpartum weight and birth weight. Scand. J. Nutr. 1999,43, 53.
  • 3. Nutrition and lifestyle for a healthy pregnancy outcome. Position of the American Dietetic Association. J. Am. Dietetic. Assoc. 2002, 102, 1479.
  • 4. Nutrition During Pregnancy and Lactation: An Implementation Guide. National Academy of Sciences, Institute of Medicine, Food and Nutrition Board, Committee on Nutrition Status During Pregnancy and Lactation, Subcommittee for a Clinical Application Guide. Washington, National Academy Press 1998.
  • 5. Picciano M. F.: Pregnancy and Lactation: Physiological Adjustments, Nutritional Requirements and the Role of Dietary Supplements. J. Nutr. 2003, 133, 1997.
  • 6. Ropacka M., Słomko Z., Bręborowicz G. H.: Metabolizm oraz odżywianie kobiet w okresie okołoporodowym. Klin. Perinat. Ginekol. 1995, 14, 94.
  • 7. Strucińska M., Weker H.: Żywienie kobiety w okresie karmienia piersią. [W:] Opieka zdrowotna nad rodziną, pod red. K.. Bożkowej, A. Sito. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2003, 99. 8. Szostak-Węgierek D.: Prawidłowe żywienie kobiety w ciąży. [W:] Opieka zdrowotna nad rodziną, pod red. K. Bożkowej, A. Sito. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2003, 80.
  • 9. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw. Warszawa, Wydawnictwo IŻŻ 2000.
  • 10. Weker H., Strucińska M., Więch M., Leibschang J.: Ocena sposobu żywienia kobiet w okresie ciąży - suplementacja preparatami witaminowo-mineralnymi uzasadniona czy nie? Przegl. Lek. 2004, 61 (7), 769.
  • 11. Ziemlański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2001.
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-f4b8bb40-2a7b-4c4c-92e4-dda00504d20c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.