PL
W pracy porównano podstawowe źródła składników pokarmowych, w tym mineralnych w dietach kobiet w okresie ciąży, pacjentek Poradni Położniczo-Ginekologicznej IMiDz w Warszawie. Wartość odżywczą średnich całodziennych racji pokarmowych kobiet oszacowano na podstawie 7-dniowego zapisu jadłospisów w I i II połowie ciąży. Stwierdzono zmianę sposobu żywienia u 44% badanych kobiet. W badanej grupie kobiet w okresie ciąży wystąpiły znamienne różnice w doborze produktów w całodziennych racjach pokarmowych pomiędzy I a II połową ciąży. W II połowie ciąży odnotowano spożycie mniejszej ilości produktów i potraw, ale o wyższej gęstości energetycznej. W całodziennych racjach pokarmowych badanych kobiet w okresie ciąży stwierdzono niedobór witamin z grupy B i składników mineralnych, między innymi żelaza, wapnia i cynku. Ze względu na stwierdzone niedobory witamin i składników mineralnych pacjentki wymagały suplementacji preparatami mineralno - witaminowymi.
EN
W pracy porównano podstawowe źródła składników pokarmowych, w tym mineralnych w dietach kobiet w okresie ciąży, pacjentek Poradni Położniczo-Ginekologicznej IMiDz w Warszawie. Wartość odżywczą średnich całodziennych racji pokarmowych kobiet oszacowano na podstawie 7-dniowego zapisu jadłospisów w I i II połowie ciąży. Stwierdzono zmianę sposobu żywienia u 44% badanych kobiet. W badanej grupie kobiet w okresie ciąży wystąpiły znamienne różnice w doborze produktów w całodziennych racjach pokarmowych pomiędzy I a II połową ciąży. W II połowie ciąży odnotowano spożycie mniejszej ilości produktów i potraw, ale o wyższej gęstości energetycznej. W całodziennych racjach pokarmowych badanych kobiet w okresie ciąży stwierdzono niedobór witamin z grupy B i składników mineralnych, między innymi żelaza, wapnia i cynku. Ze względu na stwierdzone niedobory witamin i składników mineralnych pacjentki wymagały suplementacji preparatami mineralno - witaminowymi.