PL
Określono sposoby wykorzystania użytecznych produktów odpadowych przemysłu piwowarskiego przy zastosowaniu preparatów probiotycznych z przeznaczeniem na pasze dla zwierząt oraz wykorzystanie wysuszonych wysłodzin piwowarskich do wytworzenia preparatu błonnikowego stosowanego do produkcji żywności prozdrowotnej. Technologia zakiszania młóta słodowego i gęstwy drożdży odpadowych przy użyciu biopreparatów zawierających starterowe kultury bakterii fermentacji mlekowej pozwala na uzyskiwanie wartościowych kiszonek dla przeżuwaczy o stosunkowo wysokiej wartości biologicznej białka (0,64-0,58) i trwałości do 6 miesięcy. Otrzymanie preparatu błonnikowego z suszonych wysłodzin przyczyniło się do produkcji wzbogaconego w błonnik pieczywa o właściwościach prozdrowotnych.
EN
The aim of this work were the ways of utylizing by-products in brewing industry by using probiotic preparations such as silage for animals and the use of dried brewers spent grain to produce dietary fibre preparation used for the production of pro-health food. The technology ensiling brewers spent grains and spent yeast using a starter culture biopreparations containing the starter culture of lactic acid bacteria allows to obtainment valuable silage for ruminants with a relatively high biological value protein (0.64-0.58) and durability up to 6 months. The dietary fiber preparation from dried brewers spent grain contributed to the production of fiber-enriched breads with pro-healthy properties.