PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 558 |

Tytuł artykułu

Sposoby zagospodarowania odpadów produkcyjnych przemysłu piwowarskiego

Warianty tytułu

EN
Methods of utilizing by-products of brewing industry

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Określono sposoby wykorzystania użytecznych produktów odpadowych przemysłu piwowarskiego przy zastosowaniu preparatów probiotycznych z przeznaczeniem na pasze dla zwierząt oraz wykorzystanie wysuszonych wysłodzin piwowarskich do wytworzenia preparatu błonnikowego stosowanego do produkcji żywności prozdrowotnej. Technologia zakiszania młóta słodowego i gęstwy drożdży odpadowych przy użyciu biopreparatów zawierających starterowe kultury bakterii fermentacji mlekowej pozwala na uzyskiwanie wartościowych kiszonek dla przeżuwaczy o stosunkowo wysokiej wartości biologicznej białka (0,64-0,58) i trwałości do 6 miesięcy. Otrzymanie preparatu błonnikowego z suszonych wysłodzin przyczyniło się do produkcji wzbogaconego w błonnik pieczywa o właściwościach prozdrowotnych.
EN
The aim of this work were the ways of utylizing by-products in brewing industry by using probiotic preparations such as silage for animals and the use of dried brewers spent grain to produce dietary fibre preparation used for the production of pro-health food. The technology ensiling brewers spent grains and spent yeast using a starter culture biopreparations containing the starter culture of lactic acid bacteria allows to obtainment valuable silage for ruminants with a relatively high biological value protein (0.64-0.58) and durability up to 6 months. The dietary fiber preparation from dried brewers spent grain contributed to the production of fiber-enriched breads with pro-healthy properties.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

558

Opis fizyczny

s.239-251,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Technologii Piwa, Słodu i Żywności Prozdrowotnej, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa
autor
  • Zakład Technologii Piwa, Słodu i Żywności Prozdrowotnej, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa
autor
  • Zakład Technologii Fermentacji, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa
autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
  • Zakład Technologii Piwa, Słodu i Żywności Prozdrowotnej, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa
  • Zakład Technologii Piwa, Słodu i Żywności Prozdrowotnej, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa

Bibliografia

  • Adrjanowicz E., Janczar M., Pietkiewicz J. 1999. Kierunki zagospodarowania odpadów przemysłu piwowarskiego. PFiOW 11: 13-16.
  • Anioła J., Górecka D., Gawęcki J. 2005. Skład oraz wybrane właściwości fizykochemiczne nowych mikronizowanych preparatów wysokobłonnikowych. Żyw. Człow. i Metab. tom 32, supl. 1 - cz. 2: 1337-1341.
  • Baca E., Remiszewski M., Michałowska D., Szuba Z. 2005. Opracowanie i wdrożenie technologii otrzymywania preparatów wysokobłonnikowych do żywności funkcjonalnej. Dokumentacja projektu celowego, IBPRS Warszawa: 123 ss.
  • Baca E., Salamon A., Zielińska K., Michałowska D. 2002. Ekonomiczny sposób konserwowania produktów odpadowych przemysłu piwowarskiego z przeznaczeniem na pasze. Dokumentacja IBPRS Warszawa: 46 ss.
  • Baranowski K., Baca E., Salamon A., Michałowska D., Brudzyński A., Zielińska K. 2004. Opracowanie i uruchomienie produkcji kiszonek z odpadów przemysłu piwowarskiego. Dokumentacja projektu celowego, IBPRS Warszawa: 77 ss.
  • Bartnikowska E. 1997. Włókno pokarmowe w żywieniu człowieka. Przem. Spoż. 5: 43-44; 6: 14-16.
  • Cybulska J. 2006. Wpływ nowych biopreparatów na jakość kiszonek, strawność składników pokarmowych oraz bilans azotu u rosnących owiec. Praca doktorska, SGGW Warszawa: 102 ss.
  • Kądzielski F. 1997. Ochrona środowiska i redukcja odpadów w słodowni i browarze. PFiOW 9: 12-14.
  • Kepplinger W.L., Zanker G. 2003. Utilisation of brewers' grains within a brewery complex. Brauwelt Int. 21(3): 162-165.
  • Kubicki M. 1998. Ochrona środowiska w przemyśle piwowarskim. Publikacja sfinansowana ze środków Unii Europejskiej, Wyd. Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAPA) Warszawa: 96 ss.
  • Kumider J. 1997. Niektóre problemy racjonalnego wykorzystania odpadów powstających podczas otrzymywania produktów pochodzenia fermentacyjnego (2). PFiOW 1: 11-12.
  • Kunze W. 1999. Technologia piwa i słodu. Wyd. Piwochmiel Sp. z o.o. Warszawa: 723 ss.
  • Öztürk S., Özboy Ö., Cavidodlu Ý., Köksel H. 2002. Effects of brewer's spent grain on the quality and dietary fibre content of cookies. J. Inst. Brew. 108(1): 23-27.
  • Paczkowska M., Kunachowicz H. 2007. Zawartość włókna pokarmowego frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej w wybranych produktach zbożowych. Żyw. Człow. i Metab. 34(3/4): 824-827.
  • Podkówka W. 1990. Nowoczesne metody kiszenia pasz. PWRiL Warszawa: 393 ss.
  • Salamon A., Baca E., Zielińska K. 2004. Nowe możliwości zastosowania preparatów bakterii kwasu mlekowego do kiszenia młóta słodowego i odpadowych drożdży piwowarskich. Pr. Inst. Lab. Bad. Przem. Spoż., Wyd. IBPRS Warszawa 59: 20-33.
  • Sangnark A., Noomhorm A. 2003. Effect of particle sizes on functional properties of dietary fibre prepared from sugarcane bagasse. Food Chem. 80(2): 221-229.
  • Sheperd A. C., Maslanka M., Quinn D., Rung L. Jr 1995. Additives containing bacteria and enzymes for alfalfa silage. J. Dairy Sci. 78(3): 565-572.
  • Suomalainen T., Storgĺrds E., Mäyrä-Mäkinen A., Haikara A. 1995. Lactic acid bacterial starter cultures in the preservation of spent grains used as animal feed. Proceeding of 25th EBC Congress Brussels, ref. 86: 733-739.
  • Zielińska K.J., Potkański A., Zastawny J., Miecznikowski A.H., Suterska A.M. 2008. Efekty działania preparatów bakteryjnych i bakteryjno-enzymatycznych w procesie kiszenia pasz. Praca zbiorowa pod red. K. J. Zielińskiej i A. H. Miecznikowskiego „Kultury starterowe bakterii fermentacji mlekowej do kiszenia pasz - od selekcji szczepów do aplikacji”. Wyd. IBPRS Warszawa: 57-82.

Uwagi

PL

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f10d3916-a256-4abe-9588-a1d1a92ecb3a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.