PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 44 | 1 |

Tytuł artykułu

Śniadania młodzieży - skład i wartość odżywcza

Warianty tytułu

EN
Adolescent breakfast - food frequency and nutritive value

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wstęp: Żywieniowcy rekomendują, że śniadanie powinno być spożywane każdego dnia zwłaszcza przez najmłodszych. Rotą śniadania jest dostarczenie energii niezbędnej do prawidłowej, codziennej pracy i rozwoju młodego organizmu. Skutkiem opuszczania śniadań może być podwyższone ryzyko zachorowania na przewlekłe choroby. Cel pracy: Celem pracy była ocena częstości i jakości spożywanych śniadań przez warszawską młodzież w wieku 11 - 15 lat zbadaną w latach 2005 - 2006 oraz wpływ ich spożywania na masę ciała. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono w latach 2005 - 2006 w wylosowanych 22 szkołach i 86 klasach w obrębie całej Warszawy. Łącznie zbadano 1054 uczniów (554 dziewcząt i 500 chłopców). Sposób żywienia oceniono metodą bezpośredniego wywiadu o spożyciu z ostatnich 24 - godzin. Wyniki: Zawarte w I i II śniadaniach energia i składniki pokarmowe pokrywały w dużych procentach całodzienne zapotrzebowanie. Zapotrzebowanie na energię było realizowane w 17,3 - 20,5%, na białko aż w 24,6 - 43,1%, Zapotrzebowanie na składniki mineralne było pokryte od 14,0 - 34,5% w zależności od składnika i posiłku. Natomiast dzienne zalecenia dla witamin były realizowane w 12,6 - 56,7% w zależności od rodzaju witamin i analizowanych posiłków. Wnioski: I i II śniadania dostarczają znacznych ilości energii i kluczowych składników odżywczych, takich jak: białko ogółem, witaminy: A, C, B₁, B₂, B₆, czy magnez przyczyniając się w znacznym stopniu do lepszej realizacji przez młodzież codziennego zapotrzebowania, jak również stanowiąc znaczną część w odniesieniu do całodziennego spożycia. Istotnie niższe wskaźniki BMI u młodzieży spożywającej śniadania potwierdziły, że niespożywanie śniadań może przyczyniać się do rozwoju otyłości.
EN
Introduction: Nutritionists recommend that breakfast should be eaten every day especially for adolescent and children. The role of the breakfast is to provide the energy needed for proper, daily work and development of the young organism. The effect of lowering the breakfast may be an increased risk of developing chronic disease. Aim: The objective of this study was to evaluate the frequency and quality of breakfast consumed by the Warsaw youth aged 11 - 15 years examined in 2005 - 2006 and the impact of their consumption on body weight. Materials and methods: The study was conducted in 2005 - 2006 in randomly selected 22 schools and 86 classrooms throughout Warsaw. A total of 1054 tested students (554 girls and 500 boys). Mode of nutrition were assessed by direct method 24 hour recall. Results: Consumed in the first and second breakfast in energy and nutrients covered in a large percentage of the all day demand for these ingredients. The demand for the energy value was performed in 17,3 - 20,5% protein until 24,6 - 43,1%, demand for minerals in the analyze breakfast was coated on the 14,0 - 34,5%, depending the component and the meal. In contrast; the daily recommendations for vitamins were performed in 12,6 - 56,7% depending on the typ of vitamins and analyzed meals. Conclusions. I and II breakfast provide significant energy and key nutrients such as total protein, vitamins A, C, B₁, B₂, B₆ and magnesium contribute significantly to the implementation of their daily demand, as well as a significant part of with respect to the all-day consumption. Significantly lower BMI in adolescents consuming breakfast confirmed that not taking breakfast may contribute to the prevalence of obesity in adolescents.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

44

Numer

1

Opis fizyczny

s.29-49,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Samodzielna Pracownia Epidemiologii i Norm Żywienia, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa
  • Samodzielna Pracownia Epidemiologii i Norm Żywienia, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa
autor
  • Samodzielna Pracownia Epidemiologii i Norm Żywienia, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa
autor
  • Samodzielna Pracownia Epidemiologii i Norm Żywienia, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Affenito S. G., Thompson D. R., Barton B. A., et al.: Breakfast consumption by African - American and white adolescent girls correlates positively with calcium and fiber intake and negatively with body mass index. J. Am. Diet. Assoc. 2005,105, 938 - 945.
  • 2. Albertson A. M., Franko D. L., Thompson D., et al.: Longitudinal patterns of breakfast eating in black and white adolescent girls. Obesity (Silver Spring) 2007, 15, 2282 - 2292.
  • 3. Andon M. B., Anderson J. W.: The oatmeal-cholesterol connection: 10 years later. American Journal of Lifestyle Medicine. 2008, 2, 51 - 57.
  • 4. Berkey C. S., Rockett H. R., Gillman M. W., et al.: Longitudinal study of skipping breakfast and weight change in adolescents. Int. J. Obes. Relat. Metab. Disord. 2003, 27, 1258 - 1266.
  • 5. Bingham S. A., Day N. E., Luben R., et al.: Dietary fiber in food and protection against colorectal cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC): an observational study. Lancet. 2003, 361,1496 - 1501.
  • 6. Black R. E., Williams S. M., Jones I. E., et al.: Children who avoid drinking cow milk have low dietary calcium intakes and poor bone health. Am. J. Clin. Nutr. 2002, 76, 675 - 680.
  • 7. Blom W. A., Lluch A., Stafleu A., et al.: Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response. Am. J. Clin. Nutr. 2006, 83, 211 - 220.
  • 8. Boschloo A., Ouwehand C., Dekker S., et al.: The Relation Between Breakfast Skipping and School Performance in Adolescents. Mind, Brain, And Education 2012, 6, 2, 81 - 88.
  • 9. Boutelle K., Neumark-Sztainer D., Story M., et al.: Weight control behaviors among obese, overweight, and nonoverweight adolescents. J. Pediatr. Psychol. 2002,27,531-540.
  • 10. Breakfast in America, 2001 - 2002. U. S. Dept, of Agriculture, Agricultural Research Service, Beltsville Human Nutrition Research Center, Food Surveys Research Group Web site. http://www.ars.usda.gov/SP2UserFiles/Place/12355000/pdf/Breakfast_2001_2002.pdf. Accessed November 22, 2008.
  • 11. Cahill L. E, Chiuve S. E., Mekary R. A., et al: Prospective Study of Breakfast Eating and Incident Coronary Heart Disease in a Cohort of Male US Health Professionals. Circulation 2013, 128, 337 - 343.
  • 12. Deliens T., Clarys P., De Bourdeaudhuij I., et al.: Weight, socio-demographics, and health behaviour related correlates of academic performance in first year university students. Nutr. J. 2013, 12, 1, 162.
  • 13. Dietary Reference Intakes. Calcium and Vitamin D. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. The National Academies Press, Washington D. C., 2011.
  • 14. Djoussé L., Gaziano J. M.: Breakfast cereals and risk of heart failure in the physicians’ health study I. Arch. Intern. Med. 2007, 167, 2080 - 2085.
  • 15. Dzielska A.: Zachowania żywieniowe, [w:] B. Woynarowska, J. Mazur (red.) Wyniki badań HBSC 2010. Tendencje zmian zachowań zdrowotnych i wybranych wskaźników zdrowia młodzieży szkolnej w latach 1990 - 2010. Instytut Matki i Dziecka, Wydział Pedagogiczny UW, Warszawa, 2012.
  • 16. Edwards J. U., Mauch L., Winkelman M. R.: Relationship of Nutrition and Physical Activity Behaviors and Fitness Measures to Academic Performance for Sixth Graders in a Midwest City School District. J. Sch. Health 2011, 81, 2, 65 - 73.
  • 17. Ells L. J., Hillier F. C., Shucksmith J., et al.: A systematic review of the effect of dietary exposure that could be achieved through normal dietary intake on learning and performance of school-aged children of relevance to UK schools. Br. J. Nutr. 2008, 100, 927 - 936.
  • 18. Farshchi H. R., Taylor M. A., Macdonald I. A. Deleterious effects of omitting breakfast on insulin sensitivity and fasting lipid profiles in healthy lean women. Am. J. Clin. Nutr. 2005, 81, 388 - 396.
  • 19. Florence M. D., Asbridge M., Veugelers P. J.: Diet Quality and Academic Performance. J. Sch. Health 2008, 78, 4, 209 - 215.
  • 20. Goran M. I., Ball G. D. C., Cruz M. L.: Obesity and risk of type 2 diabetes and cardiovascular disease in children and adolescents. J. Clin. Endocrinol. Metab. 2003, 88, 1417 - 1427.
  • 21. Goulding A., Rockell J. E., Black R. E., et al.: Children who avoid drinking cow’s milk are at increased risk for prepubertal bone fractures. J. Am. Diet. Assoc. 2004, 104, 250 - 253.
  • 22. Haapalahti M., Mykkanen H., Tikkanen S., et al.: Meal patterns and food use in 10- to 11-year-old Finnish children. Public Health Nutr. 2003, 6, 365 - 370.
  • 23. Hamulka J., Gronowska-Senger A., Tomala G.: Częstotliwość i wartość energetyczna śniadań spożywanych przez młodzież szkól ponadpodstawowych. Roczn. PZH, 2002, 53, 1, 64 - 67.
  • 24. Hoyland A., Dye L., Lawton C. L.: A systematic review of the effect of breakfast on the cognitive performance of children and adolescents. Nutr. Res. Rev. 2009, 22, 220 - 243.
  • 25. Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja.: IŻŻ, POL - HEALTH, Warszawa, 2012 (http://mail.izz.waw.pl/~it/NORMY/NormyZywienia-NowelizacjaIZZ2012.pdf).
  • 26. Jensen V. B., Jorgensen I. M., Rasmussen K. B., et al.: Bone mineral status in children with cow milk allergy. Pediatr. Allergy Immunol. 2004, 15, 562 - 565.
  • 27. Kalkwarf H. J., Khoury J. C., Lanphear B. P.: Milk intake during childhood and adolescence, adult bone density, and osteoporotic fractures in US women. Am. J. Clin. Nutr. 2003, 77, 257 - 265.
  • 28. Kerver J. M., Yang E. J., Obayashi S., et al.: Meal and snack patterns are associated with dietary intake of energy and nutrients in U.S. adults. J. Am. Diet. Assoc. 2006, 106, 46 - 53.
  • 29. Keski-Rahkonen A., Kaprio J., Rissanen A., et al.: Breakfast skipping and health-compromising behaviors in adolescents and adults. Eur. J. Clin. Nutr. 2003, 57, 842 - 853.
  • 30. Kiciak A., Całyniuk B., Grochowska-Niedworok E., i inn.: Zachowania żywieniowe młodzieży z województwa śląskiego. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2014, 20, 3, 296 - 300.
  • 31. Kristjánsson Á. L., Sigfúsdóttir I. D., Allegrante J. P.: Health Behavior and Academic Achievement Among Adolescents: The Relative Contribution of Dietary Habits, Physical Activity, Body Mass Index, and Self-Esteem. Health. Edue. Behav. 2010, 37, 1, 51 - 64.
  • 32. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa, 2005.
  • 33. Leidy H. J., Ortinau L. C., Douglas S. M., et al.: Beneficial effects of a higher-protein breakfast on the appetitive, hormonal, and neural signals controlling energy intake regulation in overweight/obese, “breakfast-skipping,” late-adolescent girls. Am. J. Clin. Nutr. 2013, 97, 677 - 88.
  • 34. Liu L., Zubik L., Collins F. W., et al.: The antiatherogenic potential of oat phenolic compounds. Atherosclerosis. 2004, 175, 39 - 49.
  • 35. Liu S., Song Y., Ford E. S., et al.: Dietary calcium, vitamin D, and the prevalence of metabolic syndrome in middle-aged and older U. S. women. Diabetes Care. 2005, 28, 2926 - 2932.
  • 36. Martínez-Gómez D., Veiga O. L., Gómez-Martínez S., et al.: Gender-specific influence of health behaviors on academic performance in Spanish adolescents: the AFINOS study. Nutr. Hosp. 2012, 27, 724 - 730.
  • 37. Mennen L. I., Lafay L., Feskens E. J. M., et al.: Possible protective effect of bread and dairy products on the risk of the metabolic syndrome. Nutrition Research. 2000, 20, 335 - 347.
  • 38. Mullan B., Wong C., Kothe E., et al.: An examination of the demographic predictors of adolescent breakfast consumption, content, and context. BMC Public Health 2014, 14, 264.
  • 39. National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III). Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III) final report. Circulation. 2002, 106, 3143 - 3421.
  • 40. Ng M., Fleming T., Robinson M., et al.: Global, regional, and national prevalence of overweight and obesity in children and adults during 1980 - 2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. The Lancet 2014, 384, 766 - 781.
  • 41. Nicklas T. A., Bao W., Webber LS., et al.: Breakfast consumption affects adequacy of total daily intake in children. J. Am. Diet. Assoc. 1993, 93, 886 - 891.
  • 42. Nicklas T. A., Myers L., Reger C., et al.: Impact of breakfast consumption on nutritional adequacy of the diets of young adults in Bogalusa, Louisiana: ethnic and gender contrasts. J. Am. Diet. Assoc. 1998, 98, 1432 - 1438.
  • 43. Obarzanek E., Sacks F. M., Vollmer W. M., et al.: DASH Research Group. Effects on blood lipids of a blood pressure-lowering diet: the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) Trial. Am. J. Clin. Nutr. 2001, 4, 80 - 89.
  • 44. Ortega R. M., Requejo A. M., Lopez-Sobaler A. M., etal.: Difference in the breakfast habits of overweight/obese and normal weight schoolchildren. Int. J. Vitam. Nutr. Res. 1998, 68, 125 - 132.
  • 45. Øverby N. C., Lüdemann E., Høigaard R.: Self-reported learning difficulties and dietary intake in Norwegian adolescents. Scand J. Public. Health. 2013, 41, 7, 754 - 760.
  • 46. Park S., Sherry B., Foti K., et al.: Self-Reported Academic Grades and Other Correlates of Sugar-Sweetened Soda Intake among US Adolescents. J. Acad. Nutr. Diet 2012, 112, 1, 125 - 131.
  • 47. Pereira M. A., Erickson E., McKee P., et al.: Breakfast Frequency and Quality May Affect Glycemia and Appetite in Adults and Children. J. Nutr. 2011, 141: 163S - 168S.
  • 48. Pereira M. A., Jacobs D. R. Jr., Van Horn L., et al.: Dairy consumption, obesity, and the insulin resistance syndrome in young adults: The CARDIA Study. JAMA. 2002, 287, 2081 - 2089.
  • 49. Purslow L. R., Sandhu M. S., Forouhi N., et al.: Energy intake at breakfast and weight change: prospective study of 6, 764 middle-aged men and women. Am. J. Epidemiol. 2008, 167, 188 - 192.
  • 50. Rampersaud G. C., Pereira M. A., Girard B. L., et al.: Breakfast habits, nutritional status, body weight, and academic performance in children and adolescents. J. Am. Diet. Assoc. 2005, 105, 743 - 760.
  • 51. Rampersaud G. C.: Benefits of breakfast for children and adolescents: Update and recommendations for practitioners. Am. J. Lifestyle Med. 2009, 3, 86 - 103.
  • 52. Riley M. D., Baird D. L., Hendrie G. A.: Dairy Food at the First Occasion of Eating Is Important for Total Dairy Food Intake for Australian Children. Nutrients 2014, 6, 3878 - 3894; doi: 10.3390/nu6093878.
  • 53. Ruxton C. H., Kirk T. R.: Breakfast: a review of associations with measures of dietary intake, physiology and biochemistry. Br. J. Nutr. 1997, 78, 199 - 213.
  • 54. Sadowska J., Zakrzewska A.: Ocena częstotliwości oraz wartości energetycznej śniadań spożywanych przez uczniów wybranych szkól podstawowych i gimnazjalnych w Pile. Roczn. PZH 2010, 61, 4, 413 - 418.
  • 55. Saldanha L. G. Fiber in the diet of US children: Results of national surveys. Pediatrics. 1995, 96, 994 - 997.
  • 56. Sampson A. E., Dixit S., Meyers A. F., et al.: The nutritional impact of breakfast consumption on the diets of inner-city African-American elementary school children. J. Natl. Med. Assoc. 1995, 87, 195 - 202.
  • 57. Siega-Riz A. M., Popkin B. M., Carson T.: Trends in breakfast consumption for children in the United States from 1965 - 1991. Am. J. Clin. Nutr. 1998, 67 (suppl), 748S - 756S.
  • 58. Sjoberg A., Hallberg L., Hoglund D., et al.: Meal pattern, food choice, nutrient intake and lifestyle factors in The Goteborg Adolescence Study. Eur. J. Clin. Nutr. 2003, 57, 1569 - 1578.
  • 59. Smith K. J., Gall S. L., McNaughton S. A., et al.: Skipping breakfast: longitudinal associations with cardiometabolic risk factors in the Childhood Determinants of Adult Health Study. Am. J. Clin. Nutr. 2010, 92, 1316 - 25.
  • 60. Song W. O., Chun O. K., Obayashi S., et al.: Is consumption of breakfast associated with body mass index in U. S. adults? J. Am. Diet. Assoc. 2005, 105, 1373 - 1382.
  • 61. Stea T. H., Torstveit M. K.: Association of lifestyle habits and academic achievement in Norwegian adolescents: a cross-sectional study. BMC Public Health 2014, 14, 829.
  • 62. Suliga E.: Ocena częstości spożycia śniadań wśród dzieci wiejskich. Rocz. PZH, 2005, 56, 3, 259 - 265.
  • 63. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw IŻŻ, Warszawa, 2000.
  • 64. Timlin M. T., Pereira M. A., Story M., et ah: Breakfast eating and weight change in a 5-year prospective analysis of adolescents: Project EAT (Eating Among Teens). Pediatrics. 2008, 121, e638 - e645.
  • 65. Timlin M. T., Pereira M. A.: Breakfast frequency and quality in the etiology of adult obesity and chronic diseases. Nutr. Rev. 2007, 5, 268 - 281.
  • 66. Utter J., Scragg R., Mhurchu C. N., et ah: At-home breakfast consumption among New Zealand children: associations with body mass index and related nutrition behaviors. J. Am. Diet. Assoc. 2007, 107, 570 - 576.
  • 67. Vander Wal J.S., Marth J.M., Khosla P., et ah: Short-term effect of eggs on satiety in overweight and obese subjects. J. Am. Coll. Nutr. 2005, 24, 510 - 515.
  • 68. Videon T. M., Manning C. K.: Influences on adolescent eating patterns: The importance of family meals. J. Adolesc. Health. 2003, 32, 365 - 373.
  • 69. Wajszczyk B., Charzewska J., Chabros E., i in.: Jakościowa ocean sposobu żywienia młodzieży w wieku pokwitania. Probl. Hig. Epid. 2008, 89, 1, 85 - 89.
  • 70. Weaver C.: The growing years and prevention of osteoporosis in later life. Proc. Nutr. Soc. 2000, 59, 303 - 306.
  • 71. Weiner J. S., Lourine J. A.: A Guide to Field method. IBP Handbook, no 9, Oxford, 1969
  • 72. Wyatt H. R., Grunwald G. K., Mosca C. L., et ah: Longterm weight loss and breakfast in subjects in the National Weight Control Registry. Obes. Res. 2002, 10, 78 - 82.
  • 73. Wyon D. P., Abrahamsson L., Jartelius M., et ah: An experimental study of the effects of energy intake at breakfast on the test performance of 10-year-old children in school. Int. J. Food. Sci. Nutr. 1997, 48, 5 - 12.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f09941c9-ded5-4723-a067-bb60815995ee
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.