PL
Celem artykułu jest prezentacja wyników oznaczonych zawartości aflatoksyn w -wybranych pistacjach, mąkach i makaronach. Występowanie aflatoksyn w tych produktach oznaczono poprzez immunoafinitywne oczyszczanie z zastosowaniem chromatografii cieczowej z detekcją fluorescencyjną i pokolumnową derywatyzacją. W przypadku 89 % analizowanych próbek stwierdzono zanieczyszczenie aflatoksynami. Zawartość sumy aflatoksyn mieściła się w przedziale od 0,272 do 3,70 g /kg, podczas gdy stężenie AFB1 było na poziomie od 0,067 do 3,60 /ugkg'1. W żadnej z analizowanych próbek nie stwierdzono przekroczenia maksymalnych dopuszczalnych poziomów aflatoksyn w tego rodzaju produktach regulowanych przez prawodawstwo unijne.
EN
The aim of this study was to determine of content of aflatoxins in chosen pistachios, flour and pasta. Occurrence of aflatoxin in this products was determined by immunoaffinity cleanup with liquid chromatography and fluorescence detection using post-column derivatization. 89 % percent of analyzed samples were found to be contaminated with aflatoxins. Total aflatoxin content ranged from 0,272 ^gkg-1 to 3,70 y-gkg1 whereas the concentration of AFB1 was in the range of 0,067 to 3,60 g/kg. No sample exceeded the maximum permitted levels for aflatoxins in this kind of products set by EU regulation.