PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 23 | 1 |

Tytuł artykułu

Escherichia Coli w produktach mleczarskich

Warianty tytułu

EN
Escherichia Coli in dairy products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Gatunek Escherichia coli przyjęto za 'wskaźnik zanieczyszczenia fekalnego produktów spożywczych ze 'względu na 'występowa¬nie tych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym i odchodach zwierząt stałocieplnych. Niektóre szczepy E. coli uznano za chorobotwórcze, gdyż wywołują szereg różnych chorób, począwszy od łagodnych biegunek, przez zapalenie jelit do poważnych chorób nerek. Szczepy chorobotwórczego serotypu E. coli 0157 izolowano z odchodów zdrowych sztuk bydła, dlatego też sery produkowane z mleka niepasteryzowanego sąpotencjalnymi nośnikami tych drobnoustrojów. W pracy scharakteryzowano gatunek Escherichia coli, ze szczególnym uwzględnieniem serotypów chorobotwórczych w tym se-rotypu 0157:H7. Dokonano przeglądu piśmiennictwa dotyczącego występowania chorobotwórczych szczepów Escherichia coli w mleku surowym oraz produktach mlecznych w różnych krajach oraz w Polsce. Przedstawiono wybrane przykłady występowania szczepów chorobotwórczych w mleku surowym i produktach mlecznych, przypadki zatruć wywołanych spożyciem produktów mlecznych zanieczyszczonych tymi serotypami.
EN
Escherichia coli was accepted as a faecal contamination indicator of food products because of its presence in the in¬testinal system and faeces of warm blooded organisms. Seve¬ral E. coli strains represent pathogens 'with 'wide spectrum of illness 'which may ensue ranging from mild diarrhoea thro¬ugh colitis to severe urinary diseases. Because pathogenic E. coli 0157 serotypes have been found from healthy cattle fa¬eces, cheeses made from unpasteurized milk are potential ve¬hicle of this microorganisms. The study characterized the specium Escherichia coli, with particular emphasis on pathogenic serotypes, including serotype 0157: H7. Has reviewed the literature regarding the occurrence of pathogenic strains of Escherichia coli in raw milk and dairy products in different countries and Po¬land. The paper has presented selected examples of occur¬rence pathogenic strains in raw milk and dairy products, in¬cidents of foodborne infections caused by the consumption of dairy products contaminated by these serotypes.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

23

Numer

1

Opis fizyczny

s.106-111,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] ACKERS M., MAHOŃ B., LEAHY E., GOODE B., DAMROW T., HAYES P., BIBB W., RICE D., BAR-ETT T., HUTWAGNER L., GRIFFIN P., SLUTSK- ER L. 1998. An outbreak of Escherichia coli 0157:H7 infections associated with leaf lettuce consumption. The Journal of Infections Diseases, 177(6), 1588-1593.
  • [2] ANONIM. 2001. Approach to the control of Entero- Haemorrhagic Escherichia coli (EHEC). ILSI Europe Report Series.
  • [3] BERTHOLD-PLUTA A., PLUTA A., ZANIECKA M. 2011. Jakość mikrobiologiczna oscypków. Medycy¬na Weterynaryjna, 67, 335-338.
  • [4] Biuletyny PZH/GIS „Choroby zakaźne i zatrucia w Polsce" lata 2005-2011.
  • [5] COGAN T. 2003. Cheese. Public health aspects. W: Encyclopedia of Dairy Sciences pod red. Rogiński H., Fuquay J., Fox P., Academic Press, Amsterdam, 314-320.
  • [6] COIA J., JOHNSTON Y., STEERS N., HANSON M. 2001. A survey of the prevalence of Escherichia coli 0157 in raw meats, raw cow 's milk and raw-milk cheeses in South-East Scotland. International Journal of Food Microbiology, 66, 63-69.
  • [7] CONEDERA G., DALVIT P., MARTINI M., GALIERO G., GRAMAGLIA M., GOFFREDO E., LOFFREDO G., MORABITO S., OTTAVIANI D., PATERLINI F., PEZZOTTI G., PISANU M., SEMPRINI P., CAPRIOLI A. 2004. Verocytotoxin- producing Escherichia coli 0157 in minced beef and dairy products in Italy. International Journal of Food Microbiology, 96, 67-73.
  • [8] De LOUVOIS J., RAMPLING A. 1998. One fifth of samples of unpasteurized milk are contaminated with bacteria. British Medical Journal, 316, 625-634.
  • [9] DESMARCHELIER P., FEGAN N. 2002. Esch-erichia coli. W: Encyclopedia of Dairy Sciences, pod red. Rogiński H., Fuquay J., Fox P., Academic Press, Amsterdam, Tom 2, 948-954.
  • [10] FRATAMICO P., SMITH J. 2006. Escherichia coli. W: Foodborne Infections and Intoxications, pod red. Riemann H., Cliver D., Academic Press, Amsterdam, 205-258.
  • [11] GLASS K, LOEFFELHOLZ J., FORD J., DOYLE M. 1992. Fate of Escherichia coli 0157:H7 as affected by pH or sodium chloride and in fermented, dry sau-sage. Applied and Environmental Microbiology, 58(8), 2513-2516.
  • [12] GOVARIS A., KOIDIS P., PAPATHEODOROU K. 2001. The fate of Escherichia coli 0157:H7 inMyzith- ra, Anthotyros and Manouri whey cheese during stora-ge at 2 and 12°C. Food Microbiology, 18, 565-570.
  • [13] HEUVELINK A., VAN DER BIGGELARR F., ZWARTKRUIS-NAHUIS J., HERBES R, HUY- BEN R, NAGELKERKE N., MELCHERS W., MONNES L., DE BOER E. 1998. Occurrence ofve- rocytotoxin-producing Escherichia coli 0157 on Dutch dairy farms. Journal of Clinical Microbiology, 36(12), 3480-3487.
  • [14] KASRAZADEH M., GENIGEORGIS C. 1995. Po-tential growth and control of Escherichia coli 0157:H7 in soft hispanic type cheese. International Journal of Food Microbiology, 25, 289-300.
  • [15] KAZIMIERCZAK A., MOLSKA I., NOWOSIEL-SKA R 1999. Jakość mikrobiologiczna serów pod-puszczkowych dojrzewających. Przemysł Spożywczy, 5, 18-20.
  • [16] KWIATEK K, RÓŻAŃSKA H. 1996. Escherichia coli, serotyp 0157:H7 - czynnik etiologiczny zatruć pokarmowych u ludzi. Medycyna Weterynaryjna, 52, 29-32.
  • [17] LEKKAS C., KAKOURI A., PALEOLOGOS E., VOUTSINAS L., KONTOMINAS M., SAMELIS J. 2006. Survival of Escherichia coli 0157:H7 in Galoty- ri cheese stored at 4 and 12°C. Food Microbiology, 23, 268-276.
  • [18] LEYER G.J., WANG L.L., JOHNSON E.A. 1995. Acid adaptation of Escherichia coli 0157:H7 incre-ases survival in acidic foods. Applied and Environmen-tal Microbiology, 61, 3752-3755.
  • [19] MEAD P.S., GRIFFIN P. 1998. Escherichia coli 0157:H7. The Lancet, 352(10), 1207-1219.
  • [20] MOLSKAI., PAŁUBIŃSKA A. 2006. Jakość mikro-biologiczna i trwałość mleka spożywczego pasteryzo-wanego na rynku warszawskim. Przegląd Mleczarski, 8, 4-7.
  • [21] MOLSKA I. 2007. Escherichia coli w produktach spo-żywczych. Przemysł Spożywczy, 10, 46-50.
  • [22] NOOITGEDAGT A., HARTOG B. 1988. A survey of the microbiological quality of Brie and Camembert. Netherlands Milk and Dairy Journal, 42, 57-72.
  • [23] ÖKSÜZ Ö., ARICIM., KURULTAY S., GÜMÜS T. 2004. Incidence of Escherichia coli 0157 in raw milk and white pickled cheese manufactured from raw milk in Turkey. Food Control, 15, 453-456.
  • [24] RAMSARAN H., CHEN J., BRUNKE B., HILL A., GRIFFITHS M. 1998. Survival of bioluminescent Li-steria monocytogenes and Escherichia coli 0157:H7 in soft cheese. Journal of Dairy Science, 81, 1810-1817.
  • [25] REITSMA C., HENNIG D. 1996. Survival of ente- rohemorrhagic Escherichia coli 0157:H7 during the manufacture and curing of cheddar cheese. Journal of Food Protection, 59, 460-464.
  • [26] Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 w spra¬wie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środ¬ków spożywczych wraz z późniejszymi zmianami wprowadzonymi Rozporządzeniami Komisji (WE) nr 1441/2007, nr 365/2010 oraz nr 1086/2011.
  • [27] RYSER E. 2001. Public health concerns. W: Applied Dairy Microbiology, pod red. Marth E., Steele J., Mar¬cel Dekker Inc., New York, 397-545.
  • [28] SCHEUTZ F., STOCKBINE N.A. 2005. Genus I. Escherichia. W: Bergey's Manual of Systematic Bac-teriology. Wyd. 2. Tom 2, Springer, 607-624.
  • [29] ŚCIEŻYŃSKA H., WINDYGA B., GROCHOW¬SKA A., PAWŁOWSKA K, MĄKA Ł., KARŁOW¬SKI K. 2009. Rozpowszechnienie Escherichia coli 0157 w żywności z rynku krajowego. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 42, 574-578.
  • [30] ŚMIETANA Z., BOHDZIEWICZ K, DERENGIE- WICZ W. 2006. Sery - żywność funkcjonalna, atrak-cyjna, bezpieczna. Przegląd Mleczarski, 3, 4-8.
  • [31] SMITH J., FRATAMICO P. 2005. Diarrhea - induc¬ing Escherichia coli. W: Foodborne Pathogens. Micro-biology and Molecular Biology, Norfolk Caister Aca-demic Press, 357-383.
  • [32] SZYCH J., PACIOREK J., CIEŚLIK A., KAŁU- ZEWSKI S. 1999. Charakterystyka szczepów E. coli 0157 izolowanych w Polsce z próbek materiału kli-nicznego i żywności. Medycyna Doświadczalna i Mi-krobiologia, 50, 179-196.
  • [33] TEKINSEN K, ÖZDEMIR Z. 2006. Prevalence of foodborne pathogens in Turkish Van Otlu (Herb) che-ese. Food Control, 17, 707-711.
  • [34] The Community Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents, Antimicrobial Resistance and Foodborne Outbreaks in the European Unionin 2005. The EFSA Journal, 2006, 94, 122-133.
  • [35] The Community Summary Report on Trends and So¬urces of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-borne Outbreaks in the European Union in 2008. The EFSA Journal, 2010, 8(1): 1496, 209-220.
  • [36] The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food- borne Outbreaks in 2010. The EFSA Journal, 2012, 10(3):2597, 161-188.
  • [37] TORNADIJO M., GARCÍA M., FRESNO J., CAR- BALLO J. 2001. Study of Enterobacteriaceae during the manufacture and ripening of San Simón cheese. Food Microbiology, 18, 499-509.
  • [38] WEINER M., OSEK J. 2007. Shigatoksyczne Esche-richia coli - aktualny stan wiedzy. Medycyna Wetery-naryjna, 7, 758-762.
  • [39] ZHAO T., DOYLE M., SHERE J., GARBER L. 1995. Prevalence of enterohemorrhagic Escherichia coli 0157:H7 in a survey of dairy herds. Applied and Environmental Microbiology, 61, 1290-1293.
  • [40] ZHAO T., DOYLE M.O., BESSER RE. 1993. Fate of enterohemorrhagic Escherichia coli 0157:H7 in ap¬ple cider with and without preservatives. Applied and Environmental Microbiology, 59, 1180-1187.
  • [41] ZIARNO M., MOLSKA I. 1999. Drobnoustroje cho-robotwórcze dla człowieka w mleku surowym cz. III. Przegląd Mleczarski, 11, 386-389.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ea489735-1b3d-4aac-b61f-56a521441105
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.