PL
Gatunek Escherichia coli przyjęto za 'wskaźnik zanieczyszczenia fekalnego produktów spożywczych ze 'względu na 'występowa¬nie tych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym i odchodach zwierząt stałocieplnych. Niektóre szczepy E. coli uznano za chorobotwórcze, gdyż wywołują szereg różnych chorób, począwszy od łagodnych biegunek, przez zapalenie jelit do poważnych chorób nerek. Szczepy chorobotwórczego serotypu E. coli 0157 izolowano z odchodów zdrowych sztuk bydła, dlatego też sery produkowane z mleka niepasteryzowanego sąpotencjalnymi nośnikami tych drobnoustrojów. W pracy scharakteryzowano gatunek Escherichia coli, ze szczególnym uwzględnieniem serotypów chorobotwórczych w tym se-rotypu 0157:H7. Dokonano przeglądu piśmiennictwa dotyczącego występowania chorobotwórczych szczepów Escherichia coli w mleku surowym oraz produktach mlecznych w różnych krajach oraz w Polsce. Przedstawiono wybrane przykłady występowania szczepów chorobotwórczych w mleku surowym i produktach mlecznych, przypadki zatruć wywołanych spożyciem produktów mlecznych zanieczyszczonych tymi serotypami.
EN
Escherichia coli was accepted as a faecal contamination indicator of food products because of its presence in the in¬testinal system and faeces of warm blooded organisms. Seve¬ral E. coli strains represent pathogens 'with 'wide spectrum of illness 'which may ensue ranging from mild diarrhoea thro¬ugh colitis to severe urinary diseases. Because pathogenic E. coli 0157 serotypes have been found from healthy cattle fa¬eces, cheeses made from unpasteurized milk are potential ve¬hicle of this microorganisms. The study characterized the specium Escherichia coli, with particular emphasis on pathogenic serotypes, including serotype 0157: H7. Has reviewed the literature regarding the occurrence of pathogenic strains of Escherichia coli in raw milk and dairy products in different countries and Po¬land. The paper has presented selected examples of occur¬rence pathogenic strains in raw milk and dairy products, in¬cidents of foodborne infections caused by the consumption of dairy products contaminated by these serotypes.