PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 71 | 1 |

Tytuł artykułu

Ocena zawartości kadmu i ołowiu w wybranych suszach roślin przyprawowych

Warianty tytułu

EN
Assessment of content of cadmium and lead in selected dried culinary plants

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono wyniki badań zawartości kadmu i ołowiu w 70 próbkach suszy roślin przyprawowych dostępnych w handlu detalicznym. Badanie zawartości metali ciężkich przeprowadzono techniką płomieniowej atomowej spektrometrii absorpcyjnej (FAAS). W analizowanych suszach wykryto, w zależności od gatunku rośliny, zróżnicowaną zawartość ołowiu i kadmu, która kształtowała się w zakresie 0,02-2,25 mg/kg dla ołowiu oraz 0,011-0,879 mg/kg dla kadmu. Susze zakupione w sieci hipermarketów charakteryzowały się wyższą średnią zawartością metali ciężkich w porównaniu z suszami pochodzącymi ze sklepów ekologicznych. Wyjątkiem od tej prawidłowości były próbki czosnku. Oszacowano także ryzyko wystąpienia zagrożenia zdrowotnego, wynikającego z pobrania badanych metali ciężkich z suszy roślin przyprawowych.
EN
The results of research on content of cadmium and lead in 70 samples of selected dried culinary plants on detail sale was presented. The technique used to determined the content of heavy metals was flame atomic absorpion spektrometry. In dried culinary plants there was found different contents of lead and cadmium depending on the plant species (Pb: 0,02-2,25 mg/kg, Cd: 0,011-0,879 mg/kg). The average heavy metals content in dried culinary plants from hypermarkets was higher compared to the droughts from organic stores, except garlic samples. The risk of health hazards resulting from the intake of the metals from dried culinary plants was also estimated.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

71

Numer

1

Opis fizyczny

s.43-51,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
autor
  • Zakład Biologii Środowiskowej, Katedra Nauk Podstawowych, Wydział Wojskowo-Lekarski, Uniwersytet Medyczny, ul.Żeligowskiego 7/9, 90-647 Łódź

Bibliografia

  • 1. Abou-Arab A. A., Abou Donia M. A. (2000). Heavy metals in Egyptian spices and medicinal plants and the effect of processing on their levels. J. Agric. Food Chem., 48 (6), 2300-2304
  • 2. Bieżanowska-Kopeć R., Leszczyńska T., Pysz M. (2014). Preferencje i częstotliwość stosowania roślin przyprawowych przez mieszkańców województwa małopolskiego – badania pilotażowe. Bromat. Chem. Toksykol., XLVII (3), 277-283
  • 3. Blicharska E., Kocjan R., Świeboda R. (2008). Oznaczanie żelaza, niklu, kadmu i ołowiu w niektórych roślinach zielarskich. Bromat. Chem. Toksykol., XLI (2), 105-110
  • 4. Buliński R., Błoniarz J. (1995). Studies on some trace element content in vegetable spices and their blends. Bromat. Chem. Toksykol., 27 (2), 133-135
  • 5. Dobrinas S., Soceanu A., Popescu V., Stanciu G. (2013). Nitrite determination in spices. Ovidius University Annals of Chemistry, 24 (1), 21-23
  • 6. Dwiredi S. K., Dey S. (2002). Medicinal herbs: a potential source of toxic metal exposure for man and animals in India. Arch. Environ. Health., 57, 229-231
  • 7. Grzeszczuk M., Jadczak D. (2008). Estimation of biological value and suitability for freezing of some species of Spice herbs. J. Elem., 13 (2), 211-220
  • 8. Hoffmann M. (2007). Jakość sensoryczna wybranych warzyw przyprawowych liofilizowanych i suszonych konwencjonalnie. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2 (51), 91-97
  • 9. Juszczak L. (2008). Chemiczne zanieczyszczenia żywności i metody ich oznaczania, Cz. I. Laboratorium, 3, 38-42
  • 10. Krejpcio Z., Król E., Sionkowski S. (2007). Evaluation of heavy metals contents in spices and herbs available on the polish market. Polish J. Environ. Stud., 16 (1), 97-100
  • 11. Krełowska-Kułas M. (2001). Chemiczne zanieczyszczenia żywności. Zesz. Nauk. AE w Krakowie, 572
  • 12. PN-EN 14082:2004 „Artykuły żywnościowe. Oznaczanie pierwiastków śladowych. Oznaczanie zawartości ołowiu, kadmu, cynku, miedzi, żelaza i chromu metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej (AAS) po mineralizacji suchej”
  • 13. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 420/2011 z dnia 29 kwietnia 2011 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych
  • 14. Seidler-Łożykowska K., Golcz A., Wójcik J. (2008). Yield and quality of sweet basil, savory, marjoram and thyme raw materials from organic cultivation on the composted manure. J. Res. Appl. Agric. Eng. 53 (4), 63-66
  • 15. Seidler-Łożykowska K., Kozik E., Golcz A., Wójcik J. (2007). Quality of basil herb (Ocimumbasilicum L.) from organic and conventional cultivation. Herba Pol., 53 (3), 41- 46
  • 16. Seńczuk W. (2005).Toksykologia współczesna. Warszawa, PZWL 17. WHO Technical Report Series 960 (2011). Evaluation of certain food additives and contaminants
  • 18. Winiarska-Mieczana A., Kwiecień M., Kwiatkowska K. (2011). Zawartość kadmu i ołowiu w herbatach ziołowych. Probl. Hig. Epidemiol., 92 (3), 667-670
  • 19. Zglinicka A. (2002). Toksyczność kadmu i ołowiu. Aura, (2), 30-31

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-daa2bff5-1754-43bc-821f-4532c7b5ff77
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.