PL
Przedstawiono wyniki badań zawartości kadmu i ołowiu w 70 próbkach suszy roślin przyprawowych dostępnych w handlu detalicznym. Badanie zawartości metali ciężkich przeprowadzono techniką płomieniowej atomowej spektrometrii absorpcyjnej (FAAS). W analizowanych suszach wykryto, w zależności od gatunku rośliny, zróżnicowaną zawartość ołowiu i kadmu, która kształtowała się w zakresie 0,02-2,25 mg/kg dla ołowiu oraz 0,011-0,879 mg/kg dla kadmu. Susze zakupione w sieci hipermarketów charakteryzowały się wyższą średnią zawartością metali ciężkich w porównaniu z suszami pochodzącymi ze sklepów ekologicznych. Wyjątkiem od tej prawidłowości były próbki czosnku. Oszacowano także ryzyko wystąpienia zagrożenia zdrowotnego, wynikającego z pobrania badanych metali ciężkich z suszy roślin przyprawowych.
EN
The results of research on content of cadmium and lead in 70 samples of selected dried culinary plants on detail sale was presented. The technique used to determined the content of heavy metals was flame atomic absorpion spektrometry. In dried culinary plants there was found different contents of lead and cadmium depending on the plant species (Pb: 0,02-2,25 mg/kg, Cd: 0,011-0,879 mg/kg). The average heavy metals content in dried culinary plants from hypermarkets was higher compared to the droughts from organic stores, except garlic samples. The risk of health hazards resulting from the intake of the metals from dried culinary plants was also estimated.