Department of the Farm and Food Production Engineering, University of Rzeszow, Zelwerowicza 4 st., 35-601 Rzeszow, Poland
Bibliografia
1. Burski Z., Tarasińska J., Sadkevic R. 2003. The methodological aspects of using multifactoral analysis of variance in the examination of exploitation of engine sets. TEKA Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk Oddział w Lublinie, 3, p. 45-54.
2. Diehl K.C., Garwood V.A., Haugh C.G. 1988. Volume measurement using the air-comparison pycnometer Trans. ASAE, 1, p. 284-287.
3. Dorna H., Duczmal K. W. 1994. Wpływ warunków klimatycznych na formowanie włókna w szwach strąków fasoli zwykłej (Phaseolus vulgaris L.). I Ogóln. Konf. Nak. Strączkowe Rośliny Białkowe. FASOLA, Lublin 25.11.1994, p. 135-138.
4. Dutt B. K., Datta A. C, 1999. Dynamic and quasistatic force and energy requirement for detachment and breakage of chickpea pedicel and pod. Transaction of the ASAE, 2, p. 309-318.
5. Furtak J., Zaliwski A. 1986. Badania nad zbiorem mechanicznym nasion fasoli. Roczniki. Nauk Rolniczych, ser. Technika Rolnicza, 2, p. 127-140.
6. Hejnowicz Z. 1985. Anatomia i histogeneza roślin naczyniowych. PWN Warszawa.
7. Kuźniar P., Sosnowski S. 2002. Relation between the bean pod shape factor and force required for pod opening. International Agrophysics, 2(16), p. 129-132.
8. Kuźniar P., Strobel W. 2000. Określenie wpływu grubości sklerenchymy strąków fasoli na ich podatność na pękanie. Acta Agrophysica, 37(14), p. 113-117.
9. Kuźniar P., Sosnowski S. 2003. Podatność strąków na pękanie a wielkość strat nasion fasoli podczas mechanicznego zbioru. Acta Agrophysica, 1(2), p. 113-118.
10. Kuźniar P., Sosnowski S. 2003. Wpływ wilgotności strąków fasoli i ich wielokrotnego nawilżania na siłę potrzebną do ich otwarcia. Acta Agrophysica, 2(1), p. 119-126.
11. Kuźniar P., Sosnowski S. 2007. The attempt of measuring the air volume in bean pods. TEKA Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk Oddział w Lublinie. 7A, p. 68-72.
12. Kuźniar P. 2008. The energy of bean-pod opening and the method of determining air volume therein. MOTROL-Motoryzacja i Energetyka Rolnictwa, 10, p. 73-77.
13. Strobel W. 2003. Porównanie cech fizycznych strąków różnych gatunków łubinu. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 495, p. 73-80.
14. Szot B., Tys J. 1979. Przyczyny osypywania się nasion roślin oleistych i strączkowych oraz metody oceny tego zjawiska. Problemy Agrofizyki, 29.
15. Szpryngiel M., Wesołowski M., Szot B. 2004. Economical technology of rape seed harvest. TEKA Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk Oddział w Lublinie. 4, p. 19-29.
16. Szwed G., Falęcki A., Tys J., 1996. The method of pods crack resistance evaluation (in Polish). Lupin: scope of investigations and prospects of application. Polish Lupin Association and Institute of Bioorganic Chemistry, Polish Academy of Sciences, Poznań, p. 331-337
17. Szwed G., Strobel W., Tys J. 1997. Mechanizmy rządzące procesami pękania strąków łubinu. Mat. Konf. Łubin we współczesnym rolnictwie, Olsztyn 25-27.06.1997, p. 107-112.
18. Szwed G., Tys J., Strobel W. 1999. Pressurized methods for grading the vulnerability of pods splitting. International Agrophysics, 3(13), p. 391-395.
19. Tomaszewska Z. 1954. Wstępne badania nad anatomią strąków łubinu. Acta Agrobotanica, 2, p. 151-171.
20. Tomaszewska Z. 1964. Badania morfologiczne i anatomiczne łuszczyn kilku odmian rzepaku i rzepiku ozimego oraz przyczyny i mechanizm ich pękania. Hodowla Roślin, Aklimatyzacja i Nasiennictwo, 2, p. 147-180