PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 12 | 1 |

Tytuł artykułu

Energy of bean pods opening with phosphorous fertilization

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Energia otwarcia strakow fasoli przy zroznicowanym nawozeniu fosforowym

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
PL

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

1

Opis fizyczny

p.131-134,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of the Farm and Food Production Engineering, University of Rzeszow, Zelwerowicza 4 st., 35-601 Rzeszow, Poland

Bibliografia

  • 1. Burski Z., Tarasińska J., Sadkevic R. 2003. The methodological aspects of using multifactoral analysis of variance in the examination of exploitation of engine sets. TEKA Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk Oddział w Lublinie, 3, p. 45-54.
  • 2. Diehl K.C., Garwood V.A., Haugh C.G. 1988. Volume measurement using the air-comparison pycnometer Trans. ASAE, 1, p. 284-287.
  • 3. Dorna H., Duczmal K. W. 1994. Wpływ warunków klimatycznych na formowanie włókna w szwach strąków fasoli zwykłej (Phaseolus vulgaris L.). I Ogóln. Konf. Nak. Strączkowe Rośliny Białkowe. FASOLA, Lublin 25.11.1994, p. 135-138.
  • 4. Dutt B. K., Datta A. C, 1999. Dynamic and quasistatic force and energy requirement for detachment and breakage of chickpea pedicel and pod. Transaction of the ASAE, 2, p. 309-318.
  • 5. Furtak J., Zaliwski A. 1986. Badania nad zbiorem mechanicznym nasion fasoli. Roczniki. Nauk Rolniczych, ser. Technika Rolnicza, 2, p. 127-140.
  • 6. Hejnowicz Z. 1985. Anatomia i histogeneza roślin naczyniowych. PWN Warszawa.
  • 7. Kuźniar P., Sosnowski S. 2002. Relation between the bean pod shape factor and force required for pod opening. International Agrophysics, 2(16), p. 129-132.
  • 8. Kuźniar P., Strobel W. 2000. Określenie wpływu grubości sklerenchymy strąków fasoli na ich podatność na pękanie. Acta Agrophysica, 37(14), p. 113-117.
  • 9. Kuźniar P., Sosnowski S. 2003. Podatność strąków na pękanie a wielkość strat nasion fasoli podczas mechanicznego zbioru. Acta Agrophysica, 1(2), p. 113-118.
  • 10. Kuźniar P., Sosnowski S. 2003. Wpływ wilgotności strąków fasoli i ich wielokrotnego nawilżania na siłę potrzebną do ich otwarcia. Acta Agrophysica, 2(1), p. 119-126.
  • 11. Kuźniar P., Sosnowski S. 2007. The attempt of measuring the air volume in bean pods. TEKA Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk Oddział w Lublinie. 7A, p. 68-72.
  • 12. Kuźniar P. 2008. The energy of bean-pod opening and the method of determining air volume therein. MOTROL-Motoryzacja i Energetyka Rolnictwa, 10, p. 73-77.
  • 13. Strobel W. 2003. Porównanie cech fizycznych strąków różnych gatunków łubinu. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 495, p. 73-80.
  • 14. Szot B., Tys J. 1979. Przyczyny osypywania się nasion roślin oleistych i strączkowych oraz metody oceny tego zjawiska. Problemy Agrofizyki, 29.
  • 15. Szpryngiel M., Wesołowski M., Szot B. 2004. Economical technology of rape seed harvest. TEKA Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk Oddział w Lublinie. 4, p. 19-29.
  • 16. Szwed G., Falęcki A., Tys J., 1996. The method of pods crack resistance evaluation (in Polish). Lupin: scope of investigations and prospects of application. Polish Lupin Association and Institute of Bioorganic Chemistry, Polish Academy of Sciences, Poznań, p. 331-337
  • 17. Szwed G., Strobel W., Tys J. 1997. Mechanizmy rządzące procesami pękania strąków łubinu. Mat. Konf. Łubin we współczesnym rolnictwie, Olsztyn 25-27.06.1997, p. 107-112.
  • 18. Szwed G., Tys J., Strobel W. 1999. Pressurized methods for grading the vulnerability of pods splitting. International Agrophysics, 3(13), p. 391-395.
  • 19. Tomaszewska Z. 1954. Wstępne badania nad anatomią strąków łubinu. Acta Agrobotanica, 2, p. 151-171.
  • 20. Tomaszewska Z. 1964. Badania morfologiczne i anatomiczne łuszczyn kilku odmian rzepaku i rzepiku ozimego oraz przyczyny i mechanizm ich pękania. Hodowla Roślin, Aklimatyzacja i Nasiennictwo, 2, p. 147-180

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ca92920c-6fad-48ea-ad0e-88ec6e6e32d2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.