PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
1991 | 37 | 2 |
Tytuł artykułu

Skład chemiczny propolisu w świetle dotychczasowych badań

Warianty tytułu
EN
Chemical composition of propolis in up-to-date studies
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Skład chemiczny propolisu jest niezwykle złożony. Do chwili obecnej wyodrębniono z tego surowca ponad 250 składników. Według najnowszych danych w propolisie można wyróżnić następujące grupy składników: związki fenolowe (58%), flawonoidy (6%), terpeny (0,5%), substancje lipidowo-woskowe (8%), wosk pszczeli (24%), biopierwiastki (0,5%) i inne składniki (3%). Pochodne fenolu stanowią największą ilościowo i jakościowo grupę składników propolisu [77]. Flawonoidy są drugą pod względem liczebności grupą związków [47]. W dalszej kolejności wymienić należy terpeny [22] i biopierwiastki [30]. Liczne związki wchodzą także w skład olejku propolisowego [39]. Do najważniejszych związków chemicznych występujących w propolisie zalicza się: związki fenolowe, w tym kwasy — benzoesowy, cynamonowy, kawowy i ferulowy, alkohol cynamonowy, benzoesan benzylu, wanilinę, eskuletynę i eugenol; flawonoidy — chryzynę, tektochryzynę, akacetynę, galanginę, kemferol, kwercetynę, izalpininę, pinostrobinę i pinocembrynę; terpeny, w tym β-eudesmol oraz biopierwiastki, a wśród nich — mangan, cynk i miedź.
EN
Chemical composition of propolis is very complex. According to the newest studies there are the following groups of components in propolis: phenolic compounds (58%), flavonoids (6%), terpenes (0,5%), lipides-wax substances (8%), beeswax (24%), bioelements (0.5%) and other substances (3%). Phenolic derivatives are quantitatively and qualitatively the biggest group of propolis compounds [77]. Flavonoids are the second group [47], terpenes and bioelements are the next ones (22 and 30 respectively). There are also many different compounds in composition of propolis essential oil [39]. The following chemical compounds are the most important in propolis: phenolic compounds (benzoic, cinnamic, caifeic and ferulic adds, cinnamic alcohol, benzyl benzoate, vnillin, esculetine and eugenol), flavonoids (chrysin, tectochrysin, acacetin, galangin, kaempferol, quercetin, isalpinin, pinostrobin and pinocembrin), terpenes (e.g. β-eudesmol) and bioelements (e. g. manganese, zinc and copper).
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
37
Numer
2
Opis fizyczny
s.95-110,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu, ul.Libelta 27, 61-707 Poznań
  • Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu, ul.Libelta 27, 61-707 Poznań
Bibliografia
  • 1. BANKOVA V., MAREKOV N.: Farmacija (Sofia) 1984, 34, 8.
  • 2. BANKOVA V., POPOV S., MAREKOV N.: First Int. Conf. Chem. Biotech. Biol. Act. Nat. Prod., Varna (Bułgaria) 1981, s.104.
  • 3. BANKOVA V., POPOV S„ MAREKOV N.: Ref. Sb. Nauczn.-Issled. Rab., 76. Med. Zdrowochr. 1981, Nr 9, 73.
  • 4. BANKOVA V., POPOV S., MAREKOV N.: Biol. Acta Nat. Prod. 1981, 1, 104; wg Chem. Abstr. 1982, 97, 52861d.
  • 5. BANKOVA V. S., POPOV S. S., MAREKOV N. L.: J. Chromatogr. 1982/242, 135.
  • 6. BANKOVA V., POPOV S., MAREKOV N.: Ref. Sbom. Nauczn.-Issled. Rab., 76. Med. Zdrowochr. 1983, Nr 12, 113.
  • 7. BANKOVA V. S„ POPOV S. S., MAREKOV N. L.: J. Nat. Prod. 1983, 46, 471.
  • 8. BANKOVA V. S., POPOV S. S., MAREKOV N. L.: Phytochem. 1989, 28, 871.
  • 9. BOGDASZEWSKA-CZABANOWSKA J., SZWARC K., DEMBIŃSKA B.: Przegl. Dermatol. 1980, 67, 747.
  • 10. BORNUS L. (Red.): Encyklopedia pszczelarska. PWRiL, Warszawa 1989, s. 71.
  • 11. BRISKI B., LULIC B., KLEPIC Z.: Farm. Glas. 1986, 42, 329.
  • 12. CHAMYSZEW Z. G., KUDASZOW A. K.: Weterinarija 1976, Nr 8, 100; wg Chem. Abstr. 1977, 86, 78608z.
  • 13. CHOŁODOWA O. D. i wsp.: Akad. Nauk. Ukr. SSR, Ser. B, Geol., Chim., Biol. Nauk. 1981, Nr 5, 88; wg Chem. Abstr. 1981, 95, 21564p.
  • 14. CORSI J.: Apiacta 1981, 16, 153.
  • 15. CLAIR G., PEYRON L.: Riv. Ital. 1982, 63, 168.
  • 16. ČIŽMÁRIK J., MATEL I.: Experienia 1970, 26, 713.
  • 17. ČIŽMÁRIK J., MATEL I.: J. Apicult. Res. 1973, 12, 63.
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-c9aabd2b-dfef-441b-b503-b3e553b3b179
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.