PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 556 | 1 |

Tytuł artykułu

Plonowanie i skład mineralny kupkówki pospolitej (Dactylis glomerata L.) po zastosowaniu mączki mięsno-kostnej

Warianty tytułu

EN
The effect of meat and bone meal application on the yield and mineral composition of orchard grass (Dactylis glomerata L.)

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W dwuletnim doświadczeniu wazonowym, w latach 2005-2006, badano wpływ trzech wzrastających dawek mączki zwierzęcej na wzrost, plonowanie i zawartość makroelementów w kupkówce pospolitej (Dactylis glomerata L.). Mączkę mięsno-kostną z udziałem hydrolizatu z pierza i krwi zastosowano jednorazowo, przedsiewnie w 2005 roku, mieszając z glebą w dawkach: 0,25, 0,5 i 1,0% w stosunku do 10 kg gleby na wazon. Działanie mączki porównywano z odpowiednim dla traw nawożeniem NPK. Wyniki opracowano statystycznie stosując jednoczynnikową analizę wariancji w układzie całkowicie losowym w czterech powtórzeniach. Zastosowanie trzech wzrastających dawek mączki mięsno-kostnej istotnie różnicowało wzrost, plonowanie oraz zawartość makroelementów w kupkówce pospolitej. Najlepszy efekt plonotwórczy kupkówki pospolitej, niewiele poniżej poziomu obiektu kontrolnego, uzyskano na obiektach z 0,5% dawką mączki. Największa 1% dawka okazała się zbyt wysoka do uprawy kupkówki pospolitej, powodując złe wschody i zamieranie roślin. Natomiast 0,25% udział mączki w wazonie nie pokrywał wymagań pokarmowych kupkówki w roku następczym. Większe dawki mączki zwierzęcej powodowały wzrost zawartości N, K, Ca i Na w kupkówce pospolitej. W przypadku P i Mg najkorzystniej na ich zawartość wpłynęła najmniejsza - 0,25% dawka mączki. Zawartość Ca i Mg w kupkówce pospolitej, na ogół, mieściła się w granicach norm uznawanych za optymalne w paszach, natomiast poziom P i K przekraczał pożądane wartości. Azot i sód były najbardziej deficytowymi pierwiastkami.
EN
The effect of three increasing doses of meat and bone meal, containing blood and feather hydrolyzate powder, on the growth rate, yield and macronutrient content of orchard grass (Dactylis glomerata L.) was studied during a two-year pot experiment conducted in 2005-2006. The meat and bone meal was applied once in 2005, pre-sowing. It was mixed with soil, at the following dosage: 0.25, 0.5 and 1.0% per 10 kg soil per pot. The influence of meat and bone meal was compared with that of NPK fertilizers applied at the rates recommended for grasses. The results were verified statistically by an analysis of variance in a one- factorial completely randomized design and four replications. The three increasing doses of meat and bone meal significantly affected the growth rate, yield and macronutrient content of orchard grass. Meat and bone meal applied at a dose of 0.5% enabled to attain the highest yield of orchard grass, insignificantly lower than in the control treatment. The highest (1%) dose of meat and bone meal was too high for orchard grass, and it resulted in low emergence levels and plant withering. The 0.25% dose of meat and bone meal was insufficient to meet the nutrient requirements of orchard grass in the subsequent year. Higher doses of animal meal caused an increase in the concentrations of N, K, Ca and Na in orchard grass. The lowest (0.25%) dose of meat and bone meal had the most favourable effect on the content of P and Mg. The levels of Ca and Mg in orchard grass were, in most cases, optimal for green forage, whereas the levels of P and K exceeded the recommended values. Nitrogen and sodium were the most deficient elements.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

556

Numer

1

Opis fizyczny

s.193-201,rys.,tab.,bbliogr.

Twórcy

autor
autor

Bibliografia

  • Falkowski M., Kukułka I., Kozłowski S. 2000. Właściwości chemiczne roślin łąkowych. Wyd. AR w Poznaniu: 41-97.
  • Gay S.H. 2003. Nawożenie nawozami organicznymi NP. Raport RAPS, 3/2003 (21.Jg).
  • Grzegorczyk S., Grabowski K., Benedycki S. 1992. Porównanie składu chemicznego kilku odmian Dactylis glomerata, Festuca pratensis i Phleum pratense. Rocz. AR w Poznaniu, CCXXXII, Roln. 39: 79-85.
  • Grzegorczyk S., Grabowski K., Benedycki S. 2001. Zmiany roślinności łąkowej w zależności od użytkowania. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 478: 35-40.
  • Jeng A.S., Haraldsen T.K., Grřnlund A., Pedersen P. A. 2006. Meat and bone meal as nitrogen and phosphorus fertilizer to cereals and rye grass. Nutrient Cycling in Agroecosystems 76: 183-191.
  • Jeng A.S., Haraldsen T.K. Vagstad N., Grřnlund N. 2004. Meat and bone meal as nitrogen fertilizer to cereals in Norway. Agricultural and Food Science 13: 268-275.
  • Karoń B., Kulczyki G., Bartmański A. 2004. Wpływ składu kompleksu sorpcyjnego na zawartość składników mineralnych w kupkówce. Annales UMCS, Sec. E 59(2): 769-775.
  • Krzywy E., Krzywy J., Iżewska A. 2004. Możliwość wykorzystania niektórych odpadów do wzbogacania gleb w fosfor. Prace Naukowe AE we Wrocławiu 1017: 221-229.
  • Maćkowiak C. 2005. Mączki mięsne na pola. Top Agrar Polska 3. .
  • Nogalska A., Czapla J. 2009. Wpływ zróżnicowanych dawek mączki mięsno-kostnej na wielkość i jakość plonu kostrzewy łąkowej. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 537: 263-272.
  • Sawicki B. 2002. Zawartość N, P, K, Ca i Mg w sianie z łąk obsianych mieszankami traw z udziałem różnych odmian kupkówki pospolitej (Dactylis glomerata L.). Biul. Magnezol. 7(3): 204-210.
  • Stępień W., Mercik S. 2002. Ocena wartości nawozowej odpadów przetwórstwa zwierzęcego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 484: 595-600.
  • Szoszkiewicz J., Zbierska J., Madziar Z. 1992. Ocena wartości pastewnej wybranych odmian traw pastewnych w mieszankach w warunkach klimatycznych Wielkopolski. Rocz. AR w Poznaniu CCXXXII, Roln. 39: 25-35.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c94aea8b-8827-434e-ada0-e5be363a0ef6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.