PL
W dwuletnim doświadczeniu wazonowym, w latach 2005-2006, badano wpływ trzech wzrastających dawek mączki zwierzęcej na wzrost, plonowanie i zawartość makroelementów w kupkówce pospolitej (Dactylis glomerata L.). Mączkę mięsno-kostną z udziałem hydrolizatu z pierza i krwi zastosowano jednorazowo, przedsiewnie w 2005 roku, mieszając z glebą w dawkach: 0,25, 0,5 i 1,0% w stosunku do 10 kg gleby na wazon. Działanie mączki porównywano z odpowiednim dla traw nawożeniem NPK. Wyniki opracowano statystycznie stosując jednoczynnikową analizę wariancji w układzie całkowicie losowym w czterech powtórzeniach. Zastosowanie trzech wzrastających dawek mączki mięsno-kostnej istotnie różnicowało wzrost, plonowanie oraz zawartość makroelementów w kupkówce pospolitej. Najlepszy efekt plonotwórczy kupkówki pospolitej, niewiele poniżej poziomu obiektu kontrolnego, uzyskano na obiektach z 0,5% dawką mączki. Największa 1% dawka okazała się zbyt wysoka do uprawy kupkówki pospolitej, powodując złe wschody i zamieranie roślin. Natomiast 0,25% udział mączki w wazonie nie pokrywał wymagań pokarmowych kupkówki w roku następczym. Większe dawki mączki zwierzęcej powodowały wzrost zawartości N, K, Ca i Na w kupkówce pospolitej. W przypadku P i Mg najkorzystniej na ich zawartość wpłynęła najmniejsza - 0,25% dawka mączki. Zawartość Ca i Mg w kupkówce pospolitej, na ogół, mieściła się w granicach norm uznawanych za optymalne w paszach, natomiast poziom P i K przekraczał pożądane wartości. Azot i sód były najbardziej deficytowymi pierwiastkami.
EN
The effect of three increasing doses of meat and bone meal, containing blood and feather hydrolyzate powder, on the growth rate, yield and macronutrient content of orchard grass (Dactylis glomerata L.) was studied during a two-year pot experiment conducted in 2005-2006. The meat and bone meal was applied once in 2005, pre-sowing. It was mixed with soil, at the following dosage: 0.25, 0.5 and 1.0% per 10 kg soil per pot. The influence of meat and bone meal was compared with that of NPK fertilizers applied at the rates recommended for grasses. The results were verified statistically by an analysis of variance in a one- factorial completely randomized design and four replications. The three increasing doses of meat and bone meal significantly affected the growth rate, yield and macronutrient content of orchard grass. Meat and bone meal applied at a dose of 0.5% enabled to attain the highest yield of orchard grass, insignificantly lower than in the control treatment. The highest (1%) dose of meat and bone meal was too high for orchard grass, and it resulted in low emergence levels and plant withering. The 0.25% dose of meat and bone meal was insufficient to meet the nutrient requirements of orchard grass in the subsequent year. Higher doses of animal meal caused an increase in the concentrations of N, K, Ca and Na in orchard grass. The lowest (0.25%) dose of meat and bone meal had the most favourable effect on the content of P and Mg. The levels of Ca and Mg in orchard grass were, in most cases, optimal for green forage, whereas the levels of P and K exceeded the recommended values. Nitrogen and sodium were the most deficient elements.