PL
Celem badań było określenie wpływu rzędowego i tradycyjnego stosowania różnych dawek azotu na plon i zawartość skrobi i białka w bulwach ziemniaka. Polowe doświadczenie przeprowadzono w latach 1998 i 1999 w Stacji Doświadczalnej Tomaszkowo należącej do Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Testowane odmiany wydały istotnie różne plony bulw i plony handlowe (a = 0,05). Najwyższy plon bulw o średnicy > 40 mm wydała odmiana Rywal. Rzędowe nawożenie azotem w porównaniu do tradycyjnej metody spowodowało wzrost plonu o 1,8 t·ha⁻¹. Wzrastające dawki azotu bez względu na metodę aplikowania mocznika przyczyniały się do istotnego wzrostu plonu handlowego. Najwyższą zawartość skrobi stwierdzono w bulwach odmiany Anielka, natomiast białka ogólnego u odmiany Salto. Wyższe plony skrobi i białka ogólnego w bulwach l ziemniaka otrzymano z obiektów nawożonych rzędowo. Technika nawożenkg mocznikiem nie wpłynęła istotnie na zawartość związków organicznych w bulwajj ziemniaka. Na zmienność plonu bulw ziemniaka oraz koncentrację białka i skrobi znaczący wpływ wywierały warunki meteorologiczne.
EN
The studies were aimed at the determination of effects of different nitrogen rates applied in strip fertilization and by traditional method on the yield and content of protein and starch in potato tubers. Field trials were conducted in the seasons 1998 and 1999 at the Experimental Station at Tomaszkowo belonging to Warmia and Mazury University in Olsztyn. Studied cultivars gave significantly different tubers yield and commercial yield (a = 0.05). The highest yield of tubers of the diameter < 40 mm was found for cultivar Rywal (32.8 t·ha⁻¹). Strip application of nitrogen resulted in the yield increase by 1.8 t-ha-1 as compared to traditional method. Increasing nitrogen rates contributed to significant increase of commercial yield irrespectively of the method of nitrogen application. The- highest content of starch was found in tubers of Anielka cv. whereas total protein in Salto cv. Higher yield of starch and total protein were found in tubers obtained in the treatment of row fertilization. The method of urea fertilization did not affect the content of organic compounds in potato tubers. The variability of potato tuber yield and contents of protein and starch were affected by weather conditions.