PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 489 |

Tytuł artykułu

Plon i zawartość związków organicznych w bulwach ziemniaka w zależności od dawki azotu i techniki nawożenia

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Yield and content of organic compounds in potato tubers depending on nitrogen dose and technique of fertilization

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań było określenie wpływu rzędowego i tradycyjnego stosowania różnych dawek azotu na plon i zawartość skrobi i białka w bulwach ziemniaka. Polowe doświadczenie przeprowadzono w latach 1998 i 1999 w Stacji Doświad­czalnej Tomaszkowo należącej do Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsz­tynie. Testowane odmiany wydały istotnie różne plony bulw i plony handlowe (a = 0,05). Najwyższy plon bulw o średnicy > 40 mm wydała odmiana Rywal. Rzę­dowe nawożenie azotem w porównaniu do tradycyjnej metody spowodowało wzrost plonu o 1,8 t·ha⁻¹. Wzrastające dawki azotu bez względu na metodę aplikowania mocznika przyczyniały się do istotnego wzrostu plonu handlowego. Najwyższą zawartość skrobi stwierdzono w bulwach odmiany Anielka, natomiast biał­ka ogólnego u odmiany Salto. Wyższe plony skrobi i białka ogólnego w bulwach l ziemniaka otrzymano z obiektów nawożonych rzędowo. Technika nawożenkg mocznikiem nie wpłynęła istotnie na zawartość związków organicznych w bulwajj ziemniaka. Na zmienność plonu bulw ziemniaka oraz koncentrację białka i skrobi znaczący wpływ wywierały warunki meteorologiczne.
EN
The studies were aimed at the determination of effects of different nitro­gen rates applied in strip fertilization and by traditional method on the yield and content of protein and starch in potato tubers. Field trials were conducted in the seasons 1998 and 1999 at the Experimental Station at Tomaszkowo belonging to Warmia and Mazury University in Olsztyn. Studied cultivars gave significantly different tubers yield and commercial yield (a = 0.05). The highest yield of tubers of the diameter < 40 mm was found for cultivar Rywal (32.8 t·ha⁻¹). Strip application of nitrogen resulted in the yield increase by 1.8 t-ha-1 as compared to traditional method. Increasing nitrogen rates contributed to significant increase of commercial yield irrespectively of the method of nitrogen application. The- highest content of starch was found in tubers of Anielka cv. whereas total pro­tein in Salto cv. Higher yield of starch and total protein were found in tubers obtained in the treatment of row fertilization. The method of urea fertilization did not affect the content of organic compounds in potato tubers. The variability of potato tuber yield and contents of protein and starch were affected by weather conditions.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

489

Opis fizyczny

s.195-202,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Chemii Rolnej i Ochrony Środowiska, Uniwersytet Warmińsko- Mazurski, Olsztyn
autor
  • Katedra Produkcji Roślinnej, Uniwersytet Warmińsko- Mazurski, Olsztyn
  • Katedra Chemii Rolnej i Ochrony Środowiska, Uniwersytet Warmińsko- Mazurski, Olsztyn
  • Instytut Towaroznastwa i Oceny Jakości Żywności, Warmińsko- Mazurski, Olsztyn
  • Katedra Chemii Rolnej i Ochrony Środowiska, Uniwersytet Warmińsko- Mazurski, Olsztyn

Bibliografia

  • Gonowicz Z., Zielińska A., Kostecka Z. 1992. Wpływ terminu sadzenia i nawożenia azotem na zawartość i plon suchej masy, zawartość białka ogółem oraz witaminy С w bulwach sześciu odmian ziemniaka. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Roln. 54: 149-160.
  • Jabłoński K. 1997. Alternatywne sposoby nawożenia ziemniaków. Agrochemia 4: 10-11.
  • Kalembasa S., Symanowicz В., Miętkowska Z. 1995. Wpływ terminu stosowania wapna i obornika oraz nawożenia mineralnego na plon, zawartość skrobi i stopień porażenia parchem zwykłym bulw wybranvch odmian ziemniaka. Zesz. Nauk. WSRP Siedlce Ser. Rol. 39: 33-45.
  • Leszczński W. 1994. Ziemniak jako produkt spożywczy. Post. Nauk Rol. 1/94: 15-29.
  • Lisińska G. 1994. Ziemniak jako surowiec dla przemysłu spożywczego. Post. Nauk Rol. 1/94: 31-40.
  • Mazurczyk W. 1988. Skład chemiczny dojrzałych bulw odmian ziemniaka. Biul. Inst. Ziemn. 37: 11-20.
  • Putz B. 1991. Nit rai in Kartofflen. Agrobiol. Res.44/1: 30-36.
  • Roztropowicz S. 1989. Środowiskowe, odmianowe i nawozowe źródła zmienności składu chemicznego bulw ziemniaka. Fragm. Agron. 1(21): 33-75.
  • Słowiński H. 1987. Wpływ terminu sadzenia i nawożenia azotem na rozwój roślin i plon 8 odmian ziemniaka uprawianych w rejonie wrocławskim. XX Sesja Naukowa „Agrotechnika ziemniaka i wybrane zagadnienia z przechowalnictwa" Inst. Ziemn. Bonin: 23-25.
  • Symanowicz В., Kalembasa S. 1998. Wpływ wapnowania i nawożenia azotem na plonowanie i skład chemiczny bulw ziemniaka. Cz. I. Plon bulw, zawartość skrobi i sto­pień porażenia bulw Streptomyces scabies. Rocz. Nauk. Rol. Ser. A, 113(1-2): 151-162.
  • Trawczyński C. 2001. Technologia nawożenia ziemniaków na zawartość skrobi w bulwach. Por. Gosp. 5: 8-9.
  • Wierzejewska-Bujakowska A. 1996. Wpływ ochrony ziemniaka przed zarazą (Phyto- phthora infestans (Mont.) de Bary) na długość okresu wegetacji i na zawartość skro­bi w bulwach modyfikowaną nawożeniem azotem. Biul. Inst. Ziemn. 46: 63-69.
  • Wojnowska Т., Mozolewski W., Gronowicz Z. 1998. Wpływ techniki nawożenia na plonowanie i jakość ziemniaka spożywczego. Rocz. AR Pozn. CCCVII, Rol.52: 199-204.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-bd658e9d-ccd7-41f9-a1d4-0efcbcaab81a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.