PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 32 | 1 cz.1 |

Tytuł artykułu

Mleko jako źródło składników mineralnych

Warianty tytułu

EN
Milk as a source of minerals

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Dokonano oceny zawartości makro i mikroelementów w mleku krów w zależności od dodatku trzech premiksów mineralno - witaminowych do dawek pokarmowych. Określono również sklad mleka owiec, kóz i klaczy przy zalecanym żywieniu mineralnym. Stwierdzono zróżnicowanie zawartości składników mineralnych w mleku w zależności od gatunku zwierząt. Również zróżnicowana zawartość składników mineralnych w dawkach dla krów wpłynęła istotnie na zwiększenie poziomu wapnia, magnezu i potasu, a także cynku w mleku.
EN
The aim of study was the evaluation of content of macro- and microelements in the cows' milk fed three various mineral-vitamin premixes. There was also determined the mineral composition of sheep, goat and mare's milk at the standard mineral feeding. Irrespective of feeding, the content of particular minerals in milk of the investigated mammals species was different. Also the differentiated level of minerals in the cows' diets influenced significantly calcium, magnesium, potassium, as well as zinc contents in milk.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

32

Numer

Opis fizyczny

s.607-611,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Żywienia, Akademia Rolnicza w Lublinie, Lublin
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Baranów - Baranowski St., Klata W.: Wpływ zawartości wybranych składników mineralnych (Ca, P, Mg, Cu , Zn i Co) w paszy na ich poziom w surowicy i mleku krów. Mag. Wet., 1998, 3, 198 - 201.
  • 2. Barr S.I.: Increased dairy product or calcium intake: Is body weight or composition affected in humans? J. Nutr., 2003, 133, 245-248.
  • 3. Bielak F.: Kształtowanie się jakościowych i technologicznych cech mleka w zależności od poziomu żywienia mineralnego krów i higieny jego pozyskiwania. Rozp. hab. Rocz. Nauk. Zoot., 1995, Kraków.
  • 4. Brzóska F., Łojewska A., Brzóska B., Zyzak W.: Wpływ lizawek solnych z mikroelementami na poziom tych pierwiastków w surowicy krwi i mleku krów. Rocz. Nauk. Zoot., 2001, 28, 1, 83 92.
  • 5. Drywień M.: Wartość odżywcza mleka i przetworów w aspekcie potrzeb pokarmowych człowieka. Prz. Hod., 2004, 9, 15-18.
  • 6. Gawęcki J., Zielke M.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 1998, Warszawa.
  • 7. Giese J.: Proteins as ingredients: types, functions, applications. Food Tech., 1994, 48, 50-60.
  • 8. Jurczak M. E.: Mleko - produkcja, badanie, przerób. Wyd. SGGW, 1999.
  • 9. Kinal S., Korniewicz A., Jamroz D., Ziemiński R.: Wpływ stosowania organicznych połączeń cynku, miedzi i manganu na wydajność i skład mleka krów. Materiały konferencyjne XXXI Sesji Naukowej, KNZ PAN „Fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt i ich praktyczne implikacje". 11 12. 06. 2002, Wrocław 2002.
  • 10. Kłata W., Baranow-Baranowski St.: Wpływ dodatku mieszanki mineralnej do paszy na zawartość Ca, P, Mg w surowicy krwi i mleku krów w zależności od warunków utrzymania. Przeg. Hod., 2001,12,7 - 9.
  • 11. Korhonen H., Pihlanto-Leppala A., Rantamaki P., Tupasela T.: Impact of processing on bioactive proteins and peptides. Trends in Food Sei. and Tech., 1998, 9, 8, 307-319.
  • 12. Kowalski Z.M., Kamiński J.: Niektóre aspekty żywienia krów wysokowydajnych. Materiały XXVIII Sesji Żywienia Zwierząt. „Potrzeby pokarmowe wysokowydajnych zwierząt fermowych". Krynica 8 - 10. 09. 1999, 13-31.
  • 13. Lieske B., Konrad G.: Physico-chemical and functionnal properties of whey protein as affected by limited papain proteolysis and selective ultrafiltration. Int. Dairy J., 1996, 6, 13-31.
  • 14. Marshall W. E.: Amino acids, peptides, and proteins. Functional Foods, 1994,242-260.
  • 15. Nakai S., Li-Chan E.: Chemical and enzymatic modification of milk protein. Development in dairy Chemistry. Ed. Fox P., F., 1989, 347-376, Elsawier see Publishers, London.
  • 16. National Research Council: Nutrient requirements of dairy cattle. 6th rev. Ed. Natl. Acad. Sei. Washington DC., 2001.
  • 17. Otte J., Ju Z.Y., Skriver A., Qvist K.Q.: Effects of limited proteolysis on the microstructure of heat-induced whey protein gels at varying pH. J. Dairy Sei, 1996, 79, 782-790.
  • 18. Parodi P.W.: Butyric acid from the diet: actions at the level of gene expression. J. Nutr., 1997, 127, 1055-1060.
  • 19. Pijanowski E., Gaweł J.: Zarys chemii i technologii mleczarstwa, 1986, W-wa 3, 23.
  • 20. Rejman K, Kowrygo B.: Mleko i przetwory mleczne w wyżywieniu ludności Polski. Przemysł Spożywczy 2002, 2, 8-11.
  • 21. Szmidl M K., Taylor S.L., Nordlee J. A.: Use of hydrolysate-based products in special medical diets. Food Tech., 1994, 48, 77-80.
  • 22. Urbiene S., Ciuckinas A., Margelyte J.: Physical and chemical properties and the biological value of goafs, cow's and human milk. Milchwissenschaft, 1997, 52, 427-430.
  • 23. Wu Z., L.D. Satter: Milk production and reproductive performance of dairy cows fed two concentrations of phosphorus for two years. J. Dairy Sei., 2000, 83, 1052- 1063.
  • 24. Zapletal P., Bonczar G.: Zawartość makro i mikroelementów w mleku surowym skupowanym w rejonie Krakowa. Przeg. Mlecz., 1993, 11, 298 - 300.
  • 25. Zemel M. B.: Mechanisms of dairy modulation of adiposity. J. Nutr., 2003, 133, 252-256.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ba2c4649-52cf-41a3-8f7b-17e7ea6732c1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.