Czasopismo
Tytuł artykułu
Warianty tytułu
Ocena wartości kulinarnej i przetwórczej mięsa tuczników pochodzących z krzyżowania loch duńskiej Landrace z knurami Duroc, ubijanych przy różnej masie ciała
Języki publikacji
Abstrakty
This study was conducted to estimate the frequency of HAL genotype, lean meat content, the composition of sample joints, and the culinary and technological usefulness of meat of fatteners obtained from crossbred Danish Landrace gilts and imported Denmark boars, slaughtered at different weights. It is possible to gain good quality pork meat for the national meat industry from imported Danish animals (kept under different environmental conditions), slaughtered at higher weights than in Denmark (77.9 kg) but mostly preferred in Poland.
Celem niniejszej pracy była ocena mieszańców pochodzących z krzyżowania loch duńskiej Landrace z importowanymi z Danii knurami rasy Duroc w zakresie obciążenia genem wrażliwości na stres, mięsności, składu podstawowego oraz wartości kulinarnej i przetwórczej mięsa ubijanych przy różnej masie ciała. Uzyskane i przedstawione w niniejszej pracy wyniki wskazują na możliwość pozyskania dla krajowego przemysłu mięsnego bardzo dobrej jakości surowca wieprzowego, pochodzącego z krzyżowania zwierząt importowanych z Danii (a więc utrzymywanych w odmiennych warunkach środowiskowych), ubijanych przy wyższej niż aktualnie występująca w Danii, a jednocześnie preferowanej w Polsce masie ciała (tab. 1).
Słowa kluczowe
Wydawca
Rocznik
Tom
Numer
Opis fizyczny
p.297-301,ref.
Twórcy
autor
- Chair of Pig Breeding and Meat Science, University of Podlasie, Prusa 14, 08-110 Siedlce, Poland
autor
autor
autor
autor
autor
autor
autor
autor
Bibliografia
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-b379d069-5336-4ff7-96fb-b93f6587ec2e