PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 13/54 | 3 |

Tytuł artykułu

Culinary and technological usefulness of meat fatteners, originated from the crossbreeding of Danish Landrace gilts and Duroc boars, slaughtered at different weights

Warianty tytułu

PL
Ocena wartości kulinarnej i przetwórczej mięsa tuczników pochodzących z krzyżowania loch duńskiej Landrace z knurami Duroc, ubijanych przy różnej masie ciała

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
This study was conducted to estimate the frequency of HAL genotype, lean meat content, the composition of sample joints, and the culinary and technological usefulness of meat of fatteners obtained from crossbred Danish Landrace gilts and imported Denmark boars, slaughtered at different weights. It is possible to gain good quality pork meat for the national meat industry from imported Danish animals (kept under different environmental conditions), slaughtered at higher weights than in Denmark (77.9 kg) but mostly preferred in Poland.
PL
Celem niniejszej pracy była ocena mieszańców pochodzących z krzyżowania loch duńskiej Landrace z importowanymi z Danii knurami rasy Duroc w zakresie obciążenia genem wrażliwości na stres, mięsności, składu podstawowego oraz wartości kulinarnej i przetwórczej mięsa ubijanych przy różnej masie ciała. Uzyskane i przedstawione w niniejszej pracy wyniki wskazują na możliwość pozyskania dla krajowego przemysłu mięsnego bardzo dobrej jakości surowca wieprzowego, pochodzącego z krzyżowania zwierząt importowanych z Danii (a więc utrzymywanych w odmiennych warunkach środowiskowych), ubijanych przy wyższej niż aktualnie występująca w Danii, a jednocześnie preferowanej w Polsce masie ciała (tab. 1).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

3

Opis fizyczny

p.297-301,ref.

Twórcy

autor
  • Chair of Pig Breeding and Meat Science, University of Podlasie, Prusa 14, 08-110 Siedlce, Poland
autor
autor
autor
autor
autor
autor

Bibliografia

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b379d069-5336-4ff7-96fb-b93f6587ec2e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.