PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 23 | 2 |

Tytuł artykułu

Analiza zagrożeń fizycznych występujących w żywności na podstawie raportów Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt z lat 2008-2012

Warianty tytułu

EN
Analysis of the physical hazards of food based on the Rapid Alert System for Food and Feed reports from the years 2008-2012

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem artykułu jest przedstawienie 'wyników z analizy raportów RASFFz lat 2008 - 2012 w aspekcie zagrożeń fizycznych 'wystę¬pujących w żywności. Zanieczyszczenia fizyczne stanowiły ok. 4% wszystkich zgłoszeń dotyczących niebezpiecznej żywności. "Za¬nieczyszczenia fizyczne najczęściej odnotowywano w grupie owoców i warzyw, grupie orzechów, produktów orzechowych i nasion oraz grupie zbóż i produktów piekarskich. Najwięcej powiadomień dotyczyło obecności owadów, szkła oraz metali w produktach spożywczych.
EN
The aim of this article is the presentation of results from analysis of RASFF reports from the years 2008 -2012 in terms of physical hazards in food. Physical contaminants constitute about 4% of all notifications of hazardous foodstuffs. Physical hazards were stated the most frequently in the group of fruits and 'vegetables, nuts, nut products and seeds as well as cere¬als and bakery products. Majority of notifications was related to the presence of insects, glass and metals.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

23

Numer

2

Opis fizyczny

s.107-110,rys.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Oceny Jakości Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
  • Zakład Oceny Jakości Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] EDWARDS M. 2004. Detecting foreign bodies in food, Cambridge, Woodhead Publishing Limited.
  • [2] KOŁOŻYN-KRAJEWSKA D., SIKORA T. 2010. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności, Warszawa, Wydawnictwo C. H. Beck.
  • [3] PEARISO D. 2008. Preventing Foreign Material Con-tamination of Foods, Hoboken, Wiley-Blackwell.
  • [4] Raport RASFF, 2008. The Rapid Alert System for Food and Feed, Annual Report 2007, Luxemburg, Of-fice for Official Publications of the European Commu¬nities.
  • [5] Raport RASFF, 2009. The Rapid Alert System for Food and Feed, Annual Report 2008, Luxemburg, Of-fice for Official Publications of the European Commu¬nities.
  • [6] Raport RASFF, 2010. The Rapid Alert System for Food and Feed, Annual Report 2009, Luxemburg, Of-fice for Official Publications of the European Commu¬nities.
  • [7] Raport RASFF, 2011. The Rapid Alert System for Food and Feed, Annual Report 2010, Luxemburg, Of-fice for Official Publications of the European Commu¬nities.
  • [8] Raport RASFF, 2012. The Rapid Alert System for Food and Feed, Annual Report 2011, Luxemburg, Of-fice for Official Publications of the European Commu¬nities.
  • [9] Rozporządzenie, 2002. Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wyma¬gania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawia¬jące procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U.L 31 z 1.2.2002).
  • [10] ZADERNOWSKI R M., ZADERNOWSKA A., OBIEDZIŃSKI M., ZADERNOWSKI R 2008. HACCP - Katalog zagrożeń biologicznych, fizycznych i chemicznych, Gdańsk, Ośrodek Doradztwa i Dosko-nalenia Kadr Sp. z o.o.
  • [11] https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/ (stanna 04.01.2013)

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b28669ad-e70b-4242-8f29-6f5d04905c85
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.