PL
Celem artykułu jest przedstawienie 'wyników z analizy raportów RASFFz lat 2008 - 2012 w aspekcie zagrożeń fizycznych 'wystę¬pujących w żywności. Zanieczyszczenia fizyczne stanowiły ok. 4% wszystkich zgłoszeń dotyczących niebezpiecznej żywności. "Za¬nieczyszczenia fizyczne najczęściej odnotowywano w grupie owoców i warzyw, grupie orzechów, produktów orzechowych i nasion oraz grupie zbóż i produktów piekarskich. Najwięcej powiadomień dotyczyło obecności owadów, szkła oraz metali w produktach spożywczych.
EN
The aim of this article is the presentation of results from analysis of RASFF reports from the years 2008 -2012 in terms of physical hazards in food. Physical contaminants constitute about 4% of all notifications of hazardous foodstuffs. Physical hazards were stated the most frequently in the group of fruits and 'vegetables, nuts, nut products and seeds as well as cere¬als and bakery products. Majority of notifications was related to the presence of insects, glass and metals.