PL
W artykule omówiono wpływ powlekania jabłka trzema błonami jadalnymi, wykonanymi na bazie pektyny, skrobi oraz mieszaniny karboksymetylocelulozy (CMC) z tłuszczem, na właściwości rekonstytucyjne i mechaniczne suszy. Materiał wysuszono metodą konwekcyjną w temperaturze 70°C, przy przepływie powietrza z prędkością 1,5 m·s⁻¹. Rehydrację przeprowadzono w wodzie o temperaturze 20°C. Analizę wyników wykonano na podstawie zachodzących podczas rehydracji zmian: masy, zawartości suchej substancji i objętości. Zaobserwowano, że zastosowanie błon wpływa na zmniejszenie przyrostu masy oraz względnej objętości próbek, ale wydłuża czas suszenia. Powlekanie materiału powoduje również niewielki wzrost twardości rehydrowanych suszy.
EN
The aim of this study was to examine the influence of apple coating on reconstitution properties of dried materials. The edible coatings were prepared form pectin, starch and mixture of CMC and fat. Materials were dried by convective drying at temperature 70°C with air flow velocity of 1.5 m·s⁻¹. The rehydration was carried out in water at 20°C. Relative massrelative dry matter content and relative volume were studied during rehydration. Coating influenced on extension of drying time. Achieved results showed that edible coatings reduced mass gain and relative volume after rehydration. Moreover, use of coatings causes a little increase in hardness of rehydrated materials.