PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 22 | 2 |

Tytuł artykułu

Effects of vegetarian diets on the serum profile of fatty acids in human

Warianty tytułu

PL
Badanie wplywu wegetarianskiego sposobu zywienia sie na sklad kwasow tluszczowych surowicy krwi

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Serum fatty acid profile was studied in 178 adults, including 116 vegetarians on various diets (lactovegetarian, lactoovovegetarian, ovovegetarian and semivegetarian) and 62 on normal diet. All subjects were divided into two age groups, so that the mean ages in the groups of vegetarians and non-vegetarians were similar. It was found that in the vegetarian groups the values of PUFA and EFA (essential fatty acids) in serum were higher than in control non-vegetarians, and the differences were particularly evident in the groups aged over 26 years. Higher levels of PUFA and EFA in serum of vegetarians were connected mainly with higher levels of linoleic acid and arachidonic acid. The effect of vegetarian diets on serum fatty acids in human may be regarded as favourable.
PL
Oznaczono skład kwasów tłuszczowych surowicy krwi 178 osób dorosłych, 116 wegetarian stosujących różne formy diet wegetariańskich(laktowegetariańska, laktoowowegetariańska, owowegetariańska i semiwegetariańska) i 62 osób odżywiających się w sposób zwyczajowy. Wszystkie badane osoby zostały podzielone na dwie grupy wiekowe w ten sposób, że wartości średnie wieku w grupach wegetarian i grupach ludzi odżywiających się w sposób zwyczajowy były zbliżone. Stwierdzono, że u osób stosujących różne formy diet wegetariańskich zawartość PUFA i NNKT w surowicy krwi była wyższa niż w grupach kontrolnych i różnice te były szczególnie wyraźnie zaznaczone w grupach osób w wieku powyżej 26 lat. Zwiększona zawartość PUFA i NNKT w surowicy krwi wegetarian związana była głównie z większą zawartością kwasu linolowego i arachidowego. Stwierdzono korzystny wpływ diet wegetariańskich na skład kwasów tłuszczowych surowicy krwi u ludzi.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

22

Numer

2

Opis fizyczny

s.103-140,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, 02-903 Warszawa, ul.Powsinska 61/63

Bibliografia

  • 1. ADA Reports. Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets technical support paper. J. Am. Diet. Assoc., 1988, 88, 352.
  • 2. Atkinson P.M., Wheeler M.C., Mendelsohn D., et al.: Effects of a 4-week fresh-water fish (trout) diet on platelet aggregation, platelet fatty acids, serum lipids and coagulation factors. Amer. J. Hematol., 1987, 24, 143.
  • 3. Bułhak-Jachymczyk B., Ziemiański S., Niedobory żelaza u wegetarian z terenu Warszawy. Żyw. Człow. Metab., 1994., 3.
  • 4. Chetty N., Bradlow B.A. The effects of vegetarian diet on platelet function and fatty acids. Thromb. Res. 30, 619, 1983.
  • 5. Daugherty R.M., Galii C., Ferro-Luzzi A., et al.: Lipid and phospholipid fatty acid composition of plasma, red blood cells and platelets and how they are affected by dietary lipids: a study of normal subjects from Italy, Finland and the USA. Amer. J. Clin. Nutr., 1987, 45, 443.
  • 6. Fischer M., Levine P.H., Weiner B., et al., The effect of vegetarian diets on plasma lipid and platelet levels. Archiv. Inter. Med. 146, 1193.
  • 7. Folch J., Less M., Sloane Stanley G.H.: A simple method for isolation and purification of total lipids from animal tissues. J. Biol. Chem., 1957, 226, 497.
  • 8. Horrobin D.F.: Clinical aspects of the uses of gamma-linolenic acid. Intern. Symp. on new aspects of dietary lipids. Benefits, hazards and use. Sweden, Goteborg, September 17-20, 1989.
  • 9. Manku M.S., Morse-Fisher N., Horrobin D.F.: Changes in human plasma essential fatty acid levels as a result of administration of linoleic acid and gamma-linolenic acid. Eur. J. Clin. Nutr. 1988, 42, 56.
  • 10. Melchertz H.U., Limsathayourat N., Michajlovic H. Fatty acids patterns in triglicerides, diglicerides, free fatty acids, cholesterol esters and phosphatidylcholine in serum from vegetarians and non vegetarians. Atherosclerosis 1987, 65, 159.-
  • 11.Phiney S.D., Odin R.S., Johnson S.B.: Reduced arachidonate in serum phospohli- pids and cholesterol esters associated with vegetarian diets in humans. Am. J., Clin. Nutr. 1990, 51, 385.
  • 12. Rouse I.L., Beilin L. J. Armstrong B. K, et al.: Vegetarian diet, blood pressure and cardiovascular risk. Aust. N.Z. J., 14, 439, 1984.
  • 13. Rouse H., Beilin L. J., Mahoney D.P. Nutrient intake, blood pressure and urinary prostaglandins and serum thromboxane B2 in controlled trial with a lacto-ovovegetarian diet. J. Hypertens. 4, 241, 1986.
  • 14. Sinclair A.J., O'Dea K, Dunstan G., et al.: Effects on plasma lipids and fatty acid composition of very low fat diets enriched with fish or Kangaroo meat. Lipids 1987, 22, 523.
  • 15. Singer P., Jaeger W., Berger.J., et al.: Effects of dietary oleic, linoleic and alpha-linolenic acids on blood pressure, serum lipids lipoproteins and the formation of eicosanoid precursors in patients with mild essential hypertension. J. Hum. Hypertens., 1990, 4, 227.
  • 16. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J., Rdzanek J., et al.: Effects physioloques de 1' alimentation enrichie en acides gras essentals chez le jeune homme. Ann. Nutr. Alim., 1979, 33, 575.
  • 17. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J., Okolska G., et al.: Physiological effects of increased EPA content of food. Third European Nutrition Conference. Sweden, Uppsala 1979.
  • 18. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J., Rdzanek J., et al.: Influence d'une alimentation enrichie en acides gras essentiels sur les indices lipidiques et la composition en acides gras fractions lipidiques du sérum chez les personnes agées. Ann. Nutr. Alim., 1980, 34, 677.
  • 19. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J. Podstawy naukowe wegetarianizmu (Przegląd piśmiennictwa światowego). Zyw. Człow. Metab. 1993, 20, 221.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-f0896ec9-ee91-420b-9e03-8abcf58ebf45
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.