EN
Serum fatty acid profile was studied in 178 adults, including 116 vegetarians on various diets (lactovegetarian, lactoovovegetarian, ovovegetarian and semivegetarian) and 62 on normal diet. All subjects were divided into two age groups, so that the mean ages in the groups of vegetarians and non-vegetarians were similar. It was found that in the vegetarian groups the values of PUFA and EFA (essential fatty acids) in serum were higher than in control non-vegetarians, and the differences were particularly evident in the groups aged over 26 years. Higher levels of PUFA and EFA in serum of vegetarians were connected mainly with higher levels of linoleic acid and arachidonic acid. The effect of vegetarian diets on serum fatty acids in human may be regarded as favourable.
PL
Oznaczono skład kwasów tłuszczowych surowicy krwi 178 osób dorosłych, 116 wegetarian stosujących różne formy diet wegetariańskich(laktowegetariańska, laktoowowegetariańska, owowegetariańska i semiwegetariańska) i 62 osób odżywiających się w sposób zwyczajowy. Wszystkie badane osoby zostały podzielone na dwie grupy wiekowe w ten sposób, że wartości średnie wieku w grupach wegetarian i grupach ludzi odżywiających się w sposób zwyczajowy były zbliżone. Stwierdzono, że u osób stosujących różne formy diet wegetariańskich zawartość PUFA i NNKT w surowicy krwi była wyższa niż w grupach kontrolnych i różnice te były szczególnie wyraźnie zaznaczone w grupach osób w wieku powyżej 26 lat. Zwiększona zawartość PUFA i NNKT w surowicy krwi wegetarian związana była głównie z większą zawartością kwasu linolowego i arachidowego. Stwierdzono korzystny wpływ diet wegetariańskich na skład kwasów tłuszczowych surowicy krwi u ludzi.