PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 57 | 4[A] |
Tytuł artykułu

Investigation of the applicability of SPME-GC-MS technique and principal component analysis in the evaluation of a volatile fraction of blue-veined cheeses

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Ocena mozliwosci zastosowania techniki SPME-GC-MS oraz analizy metoda grup i cech do badan zwiazkow lotnych serow z przerostem plesni
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
An object of the research were five blue-veined cheeses purchased at local supermarkets. Additionally, a cheese being a combination of a blue-type and another rennet coagulated cheese was evaluated. Extraction of the volatile components was performed by means of SPME in the headspace mode (HS-SPME) and followed by GC/MS separation and identification of the compounds isolated. Then, PCA was applied to the data obtained. The dimensionality of the data set was reduced from 27 volatiles to only four principal components (PCs), which accounted for about 93% of the total variance and allowed the classification of the samples studied.
PL
Przedmiotem badania były próbki pięciu serów z przerostem pleśni zakupione w lokalnych supermarketach. Dodatkowo, analizie poddano ser będący swego rodzaju kombinacją sera z przerostem pleśni i innego sera podpuszczkowego. Ekstrakcję związków lotnych przeprowadzono techniką mikroekstrakcji z fazy nadpowierzchniowej (HS-SPME). Rozdziału i identyfikacji wyizolowanych związków lotnych dokonano techniką GC/MS. Uzyskane dane poddano obróbce metodą analizy grup i cech. Udało się zredukować wymiarowość przestrzeni danych z 27 związków lotnych do czterech składowych głównych, które wyjaśniały ogółem ok. 93% zmienności całkowitej i umożliwiły klasyfikację badanych próbek.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
57
Numer
Opis fizyczny
p.7-11,ref.
Twórcy
  • University of Life Sciences, Nowoursynowska 159c, 02-787 Warsaw, Poland
autor
Bibliografia
  • 1. Arthur C.L., Pawliszyn J., Solid phase microextraction with thermal desorption using fused silica optical fibers. Anal. Chem., 1990, 62, 2145-2148.
  • 2. Dartey C.K., Kinsella J.E., Rate of formation of methyl ketones during blue cheese ripening. J. Agric. Food Chem., 1971, 19, 771‑774.
  • 3. de Frutos M., Sanz J., Martinez-Castro I., Characterization of artisanal cheeses by GC and GC/MS analysis of their medium volatility (SDE) fraction. J. Agric. Food Chem., 1991, 39, 524‑530.
  • 4. Dubrow A.M., Obrabotka statisticzeskich dannych metodom glawnych komponent. 1978, Statistika, Moskwa (in Russian).
  • 5. Fox P.F., Guinee T.P., Cogan T.M., McSweeney P.L.H., Fundamentals of Cheese Science. 2000, Aspen Publishers, Inc., Gaithersburg, Maryland, pp. 69-82, 236-281.
  • 6. Frank D.C., Owen C.M., Patterson J., Solid phase microextraction (SPME) combined with gas-chromatography and olfactometry- mass spectrometry for characterization of cheese aroma compounds. Lebensm. Wiss. Technol., 2004, 37, 139-154.
  • 7. Gonzalez de Llano D., Ramos M., Polo C., Sanz J., Martinez-Castro I., Evolution of the volatile components of an artisanal blue cheese during ripening. J. Dairy Sci., 1990, 73, 1676-1683.
  • 8. Gripon J.C., Mould-ripened cheeses. 1987, in: Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology, vol. 2, Major Cheese Groups (ed.P.F. Fox). Elsevier Applied Science Publishers Ltd., London and New York, pp. 121-149.
  • 9. Jajuga K., Statystyczna analiza wielowymiarowa. 1993, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa (in Polish).
  • 10. Kataoka H., Lord H.L., Pawliszyn J., Applications of solid-phase microextraction in food analysis. J. Chromatogr. A, 2000, 880, 35-62.
  • 11. Lawlor J.B., Delahunty C.M., Sheehan J., Wilkinson M.G., Relationships between sensory attributes and the volatile compounds, non-volatile and gross compositional costituents of six blue-type cheeses. Int. Dairy J., 2003, 13, 481-494.
  • 12. Marilley L., Casey M.G., Flavours of cheese products: metabolic pathways, analytical tools and identification of producing strains. Int. J. Food Microbiol., 2004, 90, 139-159.
  • 13. Moio L., Piombino P., Addeo F., Odour-impact compounds of Gorgonzola cheese. J. Dairy Res., 2000, 67, 273-285.
  • 14. Morrison D.F., Wielowymiarowa analiza statystyczna. 1990, PWN, Warszawa.
  • 15. Trihaas J., Vognsen L., Nielsen P.V., Electronic nose: new tool in modelling the ripening of Danish blue cheese. Int. Dairy J., 2005, 15, 679-691.
  • 16. Yvon M., Rijnen L., Cheese flavour formation by amino acid catabolism. Int. Dairy J., 2001, 11, 185-201.
  • 17. Zhang Z., Yang M.J., Pawliszyn J. (1994). Solid-phase microextraction. A solvent-free alternative for sample preparation. Anal. Chem., 1994, 66, 844A-853A.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-eff050a9-c86a-4713-867a-a048f2b3d61f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.