EN
An object of the research were five blue-veined cheeses purchased at local supermarkets. Additionally, a cheese being a combination of a blue-type and another rennet coagulated cheese was evaluated. Extraction of the volatile components was performed by means of SPME in the headspace mode (HS-SPME) and followed by GC/MS separation and identification of the compounds isolated. Then, PCA was applied to the data obtained. The dimensionality of the data set was reduced from 27 volatiles to only four principal components (PCs), which accounted for about 93% of the total variance and allowed the classification of the samples studied.
PL
Przedmiotem badania były próbki pięciu serów z przerostem pleśni zakupione w lokalnych supermarketach. Dodatkowo, analizie poddano ser będący swego rodzaju kombinacją sera z przerostem pleśni i innego sera podpuszczkowego. Ekstrakcję związków lotnych przeprowadzono techniką mikroekstrakcji z fazy nadpowierzchniowej (HS-SPME). Rozdziału i identyfikacji wyizolowanych związków lotnych dokonano techniką GC/MS. Uzyskane dane poddano obróbce metodą analizy grup i cech. Udało się zredukować wymiarowość przestrzeni danych z 27 związków lotnych do czterech składowych głównych, które wyjaśniały ogółem ok. 93% zmienności całkowitej i umożliwiły klasyfikację badanych próbek.