PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 42 | 10 |
Tytuł artykułu

Jeczmien browarny - wymagania slodowni i aktualne problemy jego uprawy

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W artykule omówiono najważniejsze wskaźniki jakości jęczmienia browarnego oraz problemy jego uprawy. Przedstawiono wpływ podstawowych czynników technologicznych na parametry jakościowej słodu wyprodukowanego z surowców o zróżnicowanym pochodzeniu.
EN
The most important indicators of the brewing barley quality and problems of its cultivation were discussed in this in this article. The influence of the basic technological factors on the parameters of the quality of malt being produced from the raw material of the different origin were presented.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
42
Numer
10
Opis fizyczny
s.27-30,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
Bibliografia
  • [1] Trzebuchowska E.: Sprawozdanie z pracy IBPRS, 1987.
  • [2] EBC: Developpement des orges de brasserie 1992.
  • [3] Gołębiewski T., Daszewski J.: Przem. Ferm. 1959, t. 3, nr 5, s. 228.
  • [4] Kaczmarek T. i in.: Ocena wartości jęczmienia ze zbiorów 1968 r.: Dok. L.B.K przy PZPS, Poznań 1968 (materiały niepublikowane).
  • [5a] Behnke M.: Informator: Odmiany jęczmienia jarego, 1992, nr 157, wyd. COBORU, Słupia Wielka.
  • [5b] Behnke M.: Informator : Odmiany jęczmienia jarego, 1994, nr 166, wyd. COBORU, Słupia Wielka.
  • [6] Polska Norma PN-R-74107 (w trakcie ustanawiania 1998 r.).
  • [7] Rek-Ciepła B.: Biuletyn IHAR, 1990, nr 173/174, s. 31-33.
  • [8] Mozga T.: Ocena jakości nowych rodów jęczmienia browarnego ze zbiorów 1991 r. (sprawozdanie z badań - symbol 3.1.1).
  • [9] Baumer M. i in.: Brauwelt, 1990, t. 130, nr 45, s. 2023-2026.
  • [10] Aigner A.: Brauwelt, 1990, t. 130, nr 43, s. 1870-1878.
  • [11] Gołębiewski T.: Przem. Ferm. i Rolny, 1968, t. 12, nr 6, s. 1-9.
  • [12] Gołębiewski T.: Przem. Ferm. i Rolny, 1968, t. 12, nr 8/9, s. 9-12.
  • [13] Grante G.: Hoechst High. Chem. Magazin, 1991, nr 10, s. 9-10.
  • [14] Devreux A.: Bios, 1991, t. 22, nr 4.
  • [15] Schmieder W.: Ernähungsdienst, 1990, t. 45, nr 128, s. 6.
  • [16] Gołębiewski T.: Zeszyty Probi. Post. Nauk. Roln., 1972, nr 126, s. 291.
  • [17] Perczak J.: Jęczmień jary. Synteza wyników doświadczeń odmianowych 1983 - COBORU, Słupia Wielka, zesz. 653.
  • [18] Gołębiewski T., Mozga T., Baca E.: Jednorodność partii jęczmienia przeznaczonego do produkcji słodu - 1998 r. (w przygotowaniu do druku).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-efd7e785-d6bd-4eb1-969a-394612c0cfb7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.