PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 27 | 2 |

Tytuł artykułu

Badanie wielkosci spozycia folianow w grupie kobiet w wieku prokreacyjnym

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem niniejszej pracy było oszacowanie zawartości folianów w zwyczajowej diecie kobiet w wieku prokreacyjnym. Badanie przeprowadzono w grupie 78 ochotniczek mieszkających na terenie Warszawy. Średnia wieku badanych wynosiła 25,1 roku (18-35 lat). Badanie przeprowadzono w okresie I-III 1999 r. Średnią dzienną wielkość spożycia folianów oszacowano na podstawie ilościowej oceny częstotliwości ich spożycia w ciągu ostatnich 30 dni. Średnia zawartość folianów w dietach ochotniczek (bez suplementacji) wynosiła 315 µg i była zgodna z ilością zalecaną w normach żywienia IZZ dla kobiet w tym wieku (290 µg). Ponad 40% kobiet spożywało średnio w ciągu dnia poniżej 290 µg folianów, a niemal 80% badanych spożywało poniżej 400 µg (bez suplementacji). Kwas foliowy w postaci preparatów witaminowych i witaminowo-mineralnych przyjmowało 14 kobiet, a średnie dzienne jego pobranie z tych preparatów wynosiło w tej grupie kobiet 143 µg. Najwięcej folianów w dietach młodych kobiet pochodziło w kolejności: z warzyw, przetworów zbożowych, mleka i produktów mlecznych oraz owoców i soków owocowych.
EN
The purpose of the study was the assessment of folate content in the usual diet of women at childbearing age. The study was carried out in a group of 78 volunteers living in Warsaw. Their mean age was 25.1 years (18-35 years). The study was performed in the period January-March 1999. The mean daily intake of folates was estimated from quantitative evaluation of their intake during 30 days. The mean folate content in the diets of the volunteers (without supplementation) was 315 µg and complied with the intake recommended in standard dietary allowances of the Institute for women in that age group (290 µg). Over 40% of women had the mean daily folate intake below 290 µg, and nearly 80% had that intake below 400 µg (without supplementation). Folic acid in the form of vitamin or vitamin-mineral preparations was taken by 14 women, and the mean daily intake with these preparations was in this group 143 µg. The highest amount of folates in the diets of these women was obtained in decreasing order from vegetables, cereals, milk and its products, fruit and fruit juices.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

27

Numer

2

Opis fizyczny

s.172-183,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Zywnosci i Zywienia, ul.Powsinska 61-63, 02-903 Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Abdulla M., Aly K.O., Anderson I., et al.: Nutrient intake and health status of lactovegetarians: chemical analyses of diets using the duplicate portion sampling technique. Am. J. Clin. Nutr., 1984, 40, 325-38.
  • 2. Addition of nutrients to food - principles and practices. TemaNord 1995:643 Nordic Council of Ministers, Copenhagen, 1995.
  • 3. Brouwer I.A., van Dusseldorp M., Thomas C.M., et al.: Low-dose folic acid supplementation decreases plasma homocysteine concentrations: a randomized trial. Am. J. Clin. Nutr., 1999, 69, 99-104.
  • 4. Brusaard J.H., Lowik M.R., van den Berg H., et al.: Folate intake and status among adults in the Netherlands. Eur. J. Clin. Nutr., 1997, 51 suppl. 3, S46-50.
  • 5. Brzeziński Z.J.: Kwas foliowy w zapobieganiu wadom wrodzonym cewy nerwowej. Med. Wieku Rozwojowego 1998, 2, 453-461.
  • 6. Calvert C., Cade J., Barrett J.H., et al.: Using cross-check questions to address the problem of mis-reporting of specific food groups on Food Frequency Questionnaires. UKWCS Steering Group. United Kingdom Women’s Cohort Study Steering Group. Eur. J. Clin. Nutr., 1997, 51, 708-712.
  • 7. Campbell N.R.: How safe are folic acid supplements? Arch. Int. Med., 1996, 156, 1638-44.
  • 8. Cuskelly G.J., NcNulty H., Scott J.M.: Fortification with low amounts of folic acid makes a significant difference in folate status in young women: implications for the prevention of neural tube defects. Am. J. Clin. Nutr., 1999, 70, 234-9.
  • 9. de Bree A., van Dusseldorp M., Brouwer I.A., et al.: Folate intake in Europe: recommended, actual and desired intake. Eur. J. Clin. Nutr., 1997, 51, 643-60.
  • 10. Erkkola M., Karppinen M., Jarvinen A., et al.: Folate, vitamin D and iron intakes are low among pregnat Finnish women. Eur. J. Clin. Nutr., 1998, 52, 742-748.
  • 11. Firth Y., Murtaugh M.A., Tangeney C.C.: Estimation of individual intakes of folate in women of childbearing age with and without simulation of folic acid fortification. J. Am. Diet. Assoc., 1998, 98, 985-8.
  • 12. Green T.J., Houghton L.A., Donovan U., et al.: Oral Contraceptives did not affect biochemical folate indexes and homocysteine concentrations in adolescent females. J. Am. Diet. Assoc., 1998, 98, 49-55.
  • 13. Lewis C.J., Crane N.T., Wilson D.B., et al.: Estimated folate intakes: data updated to reflect food fortification, increased bioavailability, and dietary supplement use. Am. J. Clin. Nutr., 1999, 70, 1998-207.
  • 14. Martinez O., Roe D.A.: Effect of oral contraceptives on blood folate levels in pregnancy. Am. J. Obstet. Gynecol., 1977, 128, 255-61.
  • 15. McCoy H., Kenny M.A., Kirby A., et al.: Nutrient intakes of female adolescents from eight southern states. J. Am. Diet. Assoc., 1984, 84, 1453-1460.
  • 16. Paine C.J., Grafton W.D., Dickson V.L., et al.: Oral contraceptives, serum folate, and hematologic status. J. Amer. Med. Assoc., 1975, 231, 731-3.
  • 17. Pharmindex 1999/2. Warszawa, MediMedia, 1999.
  • 18. Rhode B.M., Cooper B.A., Farmer F.A.: Effect of orange juice, folic acid, and oral contraceptives on serum folate in women taking a folate-restricted diet. J. Am. Coll. Nutr., 1983, 2, 221-30.
  • 19. Rogers I., Emmett P.: Diet during pregnancy in a population of pregnant women in South West England. ALSPAC Study Team. Avon Longitudinal Study of Pregnancy and Childchood. Eur. J. Clin. Nutr., 1998, 52, 246-250.
  • 20. Scholl T.O., Hediger M.L., Schall J.I., et al.: Dietary and serum folate: their influence on the outcome of pregnancy. Am. J. Clin. Nutr., 1996, 63, 520-5.
  • 21. Stanowisko Zespołu Ekspertów w sprawie zapobiegania wadom wrodzonym cewy nerwowej u potomstwa poprzez stosowanie kwasu foliowego. Gazeta Lekarska 1997, 6.
  • 22. Szostak W.B., Szczygłowa M., Szczepańska A., i in.: Album.fotografii produktów i potraw o zróżnicowanej wielkości porcji. Warszawa, Prace IŻŻ, 1991.
  • 23. Ziemlański Ś., Bułhak-Jachymczyk B., Budzyńska-Topolowska J., i in.: Normy żywienia dla ludności w Polsce (energia, białko, tłuszcz, witaminy i składniki mineralne). Nowa Medycyna 1998, 5.
  • 24. Ziemlański Ś., Wartanowicz M.: Kwas foliowy niezbędny mikroskładnik pożywienia. Medipress, 1999, 5, 3-8.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ed9b7259-09d7-4c45-9df4-1b0c0a0a81ff
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.