PL
Celem niniejszej pracy było oszacowanie zawartości folianów w zwyczajowej diecie kobiet w wieku prokreacyjnym. Badanie przeprowadzono w grupie 78 ochotniczek mieszkających na terenie Warszawy. Średnia wieku badanych wynosiła 25,1 roku (18-35 lat). Badanie przeprowadzono w okresie I-III 1999 r. Średnią dzienną wielkość spożycia folianów oszacowano na podstawie ilościowej oceny częstotliwości ich spożycia w ciągu ostatnich 30 dni. Średnia zawartość folianów w dietach ochotniczek (bez suplementacji) wynosiła 315 µg i była zgodna z ilością zalecaną w normach żywienia IZZ dla kobiet w tym wieku (290 µg). Ponad 40% kobiet spożywało średnio w ciągu dnia poniżej 290 µg folianów, a niemal 80% badanych spożywało poniżej 400 µg (bez suplementacji). Kwas foliowy w postaci preparatów witaminowych i witaminowo-mineralnych przyjmowało 14 kobiet, a średnie dzienne jego pobranie z tych preparatów wynosiło w tej grupie kobiet 143 µg. Najwięcej folianów w dietach młodych kobiet pochodziło w kolejności: z warzyw, przetworów zbożowych, mleka i produktów mlecznych oraz owoców i soków owocowych.
EN
The purpose of the study was the assessment of folate content in the usual diet of women at childbearing age. The study was carried out in a group of 78 volunteers living in Warsaw. Their mean age was 25.1 years (18-35 years). The study was performed in the period January-March 1999. The mean daily intake of folates was estimated from quantitative evaluation of their intake during 30 days. The mean folate content in the diets of the volunteers (without supplementation) was 315 µg and complied with the intake recommended in standard dietary allowances of the Institute for women in that age group (290 µg). Over 40% of women had the mean daily folate intake below 290 µg, and nearly 80% had that intake below 400 µg (without supplementation). Folic acid in the form of vitamin or vitamin-mineral preparations was taken by 14 women, and the mean daily intake with these preparations was in this group 143 µg. The highest amount of folates in the diets of these women was obtained in decreasing order from vegetables, cereals, milk and its products, fruit and fruit juices.