W pracy przedstawiono charakterystykę techniczną i sposób działania oraz wstępne wyniki badań wykonanych z pomocą miernika aktywności wody opracowanego i wykonanego w "COBRABiD" Oddział w Poznaniu.
EN
This publication presents technical characteristics, operation and preliminary results of research on Water Activity Unit. This apparatus is elaborated and made in COBRABiD Poznań.
Centralny Osrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej Oddzial w Poznaniu
Bibliografia
1. Labuza T., Acott K., Tatini S., Lee R., Flink J., McCall W.: Water activity determination: A Collaborative Study of Different Methods. Journal of Food Science, 7-8, 910, 1976.
2. Lenart A.: Rola aktywności wody jako czynnika trwałości żywności o średniej zawartości wilgoci. Przemysł Spożywczy 7, 176, 1989.
3. Rotronic A.G.: Hygroskop Application Water Activity: its Significence and its Measurement 3/E, 1986.
4. Tyszkiewicz St.: Zasady pomiaru aktywności wody w produktach żywnościowych. Charakterystyka stosowanych metod. Przemysł Spożywczy, 8, 154, 1987.
5. Voysey P.: An Evaluation of the Aqualab Cx - 2 System for Measuring Water Activity Digest, 124, 2, 25, 1993.
6. Wojciechowski J.: Aktywność wodna. Znaczenie aktywności wodnej w technologii produkcji przetworów mięsnych cz. I, Gospodarka Mięsna, 3, 20, 1978.
7. Wojciechowski J.: Aktywność wodna. Instrumentalne metody oznaczania aktywności wodnej cz. II. Gospodarka Mięsna, 10, 24, 1978.